Hiba csúszott a gépezetbe a kormányzati adón: egy szakértő el merte mondani a véleményét

2017.01.01. 19:03 Módosítva: 2017.01.01. 19:51

Nem egészen úgy alakult az M1-en a 2017-es adócsökkentésekről szóló reggeli interjú, ahogy azt a kormányzati propagandaadón tervezhették. A problémát az okozta, hogy egy olyan adószakértőt szólaltattak meg, aki el merte mondani a véleményét.

"Azt mondják a szakértők, hogy 2017 az adócsökkentés éve lesz" - vezette fel a beszélgetést a műsorvezető, Angyal József adószakértő azonban láthatóan nem tartozik ezen meg nem nevezett "szakértők" közé. Ő ugyanis a következő szavakkal írta le a változtatások lényegét:

blődség, butaság, bizonytalanság, jogi nonszensz.
Angyal József
Angyal József

Angyal József szerint idén kisebb változások lesznek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy valaki valamiben egy picit jól járjon. Ez azonban általában nem a fogyasztó lesz.

Az áfacsökkentésnél érdekelt négy szereplő közül például három, a termelő, a kereskedő és az adóhatóság ellenérdekelt abban, hogy a végfogyasztónál az árakban megjelenjen az adócsökkentés hatása, mondta Angyal József.

A madárinfluenza miatt a baromfihús áfájának csökkentése várhatóan januárban még érezhető lesz a fogyasztói árakban, ezután azonban megnő a kereslet, aminek árfelhajtó hatása lesz.

Nem kell három hónap és az árak emelkedni fognak.

A szakértő igazi blődségnek nevezte, az éttermi szolgáltatások áfájának 27-ről 18 százalékra való csökkentését. Ha ugyanis az ételt becsomagolják a vendégnek, hogy hazavigye, az már ételértékesítésnek számít, aminek viszont 27 százalék az áfája. Angyal József szerint az adóhatóság nyilvánvaló blődségeket tett közzé az erről szóló tájékoztatójában,

jogi nonszensz, hogy attól függjön az adó mértéke, hogy az asztalon van-e szalvéta vagy nincsen.

- Tehát jól értem? A csökkentés az önmagában jó, csak egy idő után majd trükközni fognak az éttermek? - kérdezte a riporter.

- Nem, rosszul értette: az adóhatóság fog trükközni! - válaszolta az adószakértő.

Angyal szerint a NAV ezzel olyan bizonytalanságot teremtett, hogy az éttermek nem fogják tudni, mikor kell 27 és mikor 18 százalékos áfát alkalmazni, az adóhatóság pedig ez alapján büntetheti meg őket, azaz növeli saját bevételét. Angyal szerint ezért

a szereplők közül a legproblémásabb az adóhatóság.

Az adószakértő a társasági adó csökkentését sem tartja jó ötletnek, hiába próbálta erőltetni azt a riporter, hogy ezzel Magyarország adóparadicsommá válik. Angyal József azt mondta, ezt káros adóversenynek hívják az EU-ban. Hiába élvez nálunk 9 százalékos társasági adót egy külföldi autógyár, ha azt saját országa még egy plusz 10 százalékos adóval szankcionálja otthon, az az adóbevétel pedig azt az országot gyarapítja, nem Magyarországot.