Mostantól hetente kétszer is változhat a cigaretta ára

2017.01.01. 09:53
Január 1-jétől a zárjegyen nem tüntetik fel a dohánytermkek árát, aki naprakész akar lenni, a NAV honlapján ellenőrzi, mennyibe kerül egy doboz. Áprilisig tart a türelmi idő, addig lehet forgalmazni a régi zárjegyes termékeket.

A dohánytermékek ára pontosan úgy változhat egy ma életbe lépett változásnak köszönhetően, mint az üzemanyagé, azaz hetente kétszer. Míg az üzemanyagok árát szerdán és pénteken, a cigarettáét kedden és csütörtökön frissítik majd. Aki szeretné tudni, aktuálisan mennyit kell fizetnie egy doboz cigiért, kattintson a NAV honlapjának Adó menüpontjára, majd ott a Jövedéki adó alatt talél egy

Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára

alpontot.

Ugyan a változások már mától érvényesek, de április 1-jéig tart a türelmi idő, azaz eddig lehet találkozni kétféle zárjegyes dohánytermékekkel. A változás célja az Adózóna szerint az, hogy a cigaretta adómértéknek 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot (a forgalomba hozott cigaretták átlagárának 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként), amit három lépcsőben érünk el. Az első emelés 2016. szeptember 1-jén volt, a másodikra került sor ma, végül 2017. július 1-jétől lesznek újabb emelések. 

Azzal, hogy a kiskereskedelmi eladási ár nem fog szerepelni az adójegyen, megszűnik a speciális adózási rendszer és a dohánygyártmányok is a többi jövedéki termékkel megegyező módon fognak adózni. Mivel a cigaretta és a szivar, szivarka jövedékiadó-mértéke összefügg a kiskereskedelmi eladási árral, minden egyes termék aktuális árát és azok változását be kell jelenteniük a gyártóknak a NAV felé. 

A NAV útmutatójából egyébként az is kiderül: a dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat.