Rendesen megszedte magát az állam a matricákon

2017.01.02. 08:47

Csak az autópálya e-matricából (fuvarozók nélkül) 63,3 milliárd forint bevétele származott az államnak, amely több mint 10 százalékos, 5,8 milliárdos növekedés az egy évvel korábbi 57,4 milliárd forinthoz képest. Az eladott matricák darabszáma 7,5 százalékkal emelkedett – tudta meg a Napi.hu Török Szabolcstól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szóvivőjétől.

Az éves és a megyei matricák eladásai erőteljesen nőttek, előbbi 18,1, utóbbi 15,6 százalékkal. Éves matricát összesen 341,4 ezer autóra, buszra, lakóautóra, motorra és vontatmányra vettek, amely a teljes matricaeladások 2,7 százalékát tette ki, ugyanakkor a bevételnek 23,5 százalékát adta.

A megyei matricából majdnem 1,6 millió fogyott, ennek túlnyomó többsége, 916 ezer Pest megyében. Ezt követi Fejér 186 és Győr-Moson-Sopron 114 ezer eladott matricával.  

Ezek a leggyakoribb hibák

A NÚSZ szerint valamiért sokan még mindig úgy tudják, hogy ha felhajtottak egy fizetős szakaszra, akkor elég utólag megvenni a jogosultságot. Ez tévedés, ilyenkor büntetés vár az emberre.

Számos esetben büntettek a D1 és a D2 kategória eltévesztése miatt is. Ekkor, illetve rendszámtévesztés esetén viszont van lehetőség díjkülönbözet megfizetésével rendezni a dolgokat.

Érdekesség, hogy Veszprém megyére is elkelt majdnem 3200 darab, amelynek nagy része gyaníthatóan a rendszer nem ismeretéből fakad: a szabály ugyanis úgy szól, hogy a matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég a két szomszédos megye matricája. 

A havi matricákból 5,5, a hetiből 6,8 százalékkal fogyott több, utóbbi adta a teljes bevétel 46,4 százalékát. Az adatokból az is kiderült, hogy összesen a matricák 42,3 százalékát veszik külföldiek, arányuk viszont a heti jogosultságok esetében - a D1 kivételével ahol fele-fele az arány - magasabb.

Az idei évtől a 2017-es megyei és éves matricák elővételben is megvásárolhatók, amelyből december 8. és 27. között majdnem 662 milliós bevétele volt az államnak.