Az MNB decemberben százmilliárdot tolt a gazdaságba

2017.01.04. 15:56

Tavaly közel 473 milliárd forint hitelszerződést kötöttek a Növekedési Hitelprogram harmadik szakaszában a kkv-k - tette közzé az MNB. Ez azt jelenti, hogy decemberben nagyon felpörgött a program: közel 117 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek (a folyósítás részben később történik), ami az éves összeg közel negyede – írja a Portfolio.hu.

A Növekedési Hitelprogram március 31-ig tart, a jelek szerint tehát eléggé ráhúztak a végén. A programot annak idején gazdasági csodafegyverként hirdette Matolcsy György jegybankelnök, de hatásait tekintve végül elég szerény eredményeket produkált. Tanult kollégám megfogalmazása szerint a kis- és középvállalkozásoknak rendkívül olcsón hiteleket nyújtó program valójában mindig is csak egy rozoga légpuska volt.

A jegybank most közzétett adatai szerint 2016. január 1-jétől december 30-ig a program harmadik szakaszában részt vevő hitelintézetek 473 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, 16 628 ügylethez és 11 024 vállalkozáshoz kapcsolódóan.

A jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó - hitelállomány 359 milliárd forint. Az említett 473 milliárd forintnyi szerződés 76,5%-a új beruházási hitel, 23,5%-a pedig új lízingügylet.