Feszültséget okoz a béremelés az áruházakban

2017.01.04. 09:58

A diszkontokat leszámítva több áruházláncnál is feszültséget okoz a garantált bérminimum januártól esedékes 25 százalékos emelése. Azoknak ugyanis, akiknek eddig is magasabb volt a fizetésük a kötelező minimumnál, egyes cégeknél egyelőre nem rendezik a jövedelmét – írja a Magyar Idők kormánypárti napilap.

A kormánylap kedvelt célpontjának számító Tescóról például a szakszervezetre hivatkozva azt írják, ott 12 ezer munkavállalónak kellett 25 százalékkal megemelni a bruttóját a jelentős bérminimum-növelés miatt. Ők most bruttó 161 ezer forintot fognak keresni, viszont emiatt "összecsúsznak a bérek" bizonyos területeken, miután akik eddig is 160-170 ezer között kerestek, azok nem kapnak emelést. Az pedig feszültségeket okoz, hogy az újonnan belépők is annyit kapnak mostantól, mint azok, akik már évek óta a cégnél vannak, közülük pedig egyesek magasabb beosztásban is alig kapnak többet a bérminimumnál – mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A Tesco közölte, hogy tavaly óta eddig összesen több mint ötmilliárd forinttal többet költöttek a bérekre, ebből következően egy ekkora mértékű befektetés jelenleg nem teszi lehetővé a láncnál, hogy a bérminimum feletti fizetéseket is fejlesszék. A szakszervezeteknek azt mondták, hogy leghamarabb nyáron számíthatnak bérkompenzációra a minimumnál eddig is több pénzt kapó régi alkalmazottak.

Viszont a diszkontoknál, azaz az Aldinál és a Lidlnél várhatóan nem vezetnek feszültségekhez a béremelések, hiszen ezeknél a láncoknál az átlagfizetés már így is jóval a bérminimum felett, bruttó 300 ezer forint körül alakul – hívta fel a figyelmet Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György szerint a szektorban tapasztalható verseny miatt várhatóan mindenki felemeli majd a fizetéseket, de olyan esetek is előfordulhatnak, hogy az olcsóbb, részmunkaidős foglalkoztatás felé mozdulnak el a munkáltatók. Azt is hozzátette: a béremelések kigazdálkodására nem kizárt az áremelés az üzletekben.

Több áruházláncnál jelenleg is tárgyalnak a szakszervezetek a bértorlódás megoldásáról. A Coopnál várhatóan 10 százalék körüli bérfelzárkóztatás valósulhat meg, emellett a Sparnál is minden további munkakörben is emelést terveznek.