Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Én, kutatásvezető? Nem is hallottam a projektről!

2017.01.10. 16:17 Módosítva: 2017.01.11. 11:43

Tudtuk nélkül írhatta rá a kutatók neveit az MNB-alapítványhoz benyújtott pályázatra a John Henry Newman központos áldoktor. A PADA-hoz benyújtott, argentin adósságkezelés Magyarország számára érdekes tanulságairól szóló kutatási terven öt ember neve szerepel, ebből egy a félresikerült projektről szóló cikkünk megjelenése után jelezte az Indexnek:

nem is hallott a kutatásról, és nem járult hozzá, hogy kutatásvezetőként tüntessék fel a pályázaton.

Előfordulhat, hogy a teljes szakértőként feltüntetett gárda nem a botrányok kirobbanása után távozott, hanem eleve nem is tudtak róla, hogy részük lenne a projektben.

Az „Argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” címen leadott pályázati anyagon (amely végül „Monetáris politikai innovációk” néven valósult meg, és nem igazán teljesíti be az eredetileg meghatározott célokat) eredetileg öt ember neve szerepel:

  • Lentner Csaba (közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára),
  • Galló Béla (politológus),
  • Zsebők Csaba (történész),
  • Suha György (eredetileg geofizikus, afrikai diplomáciában szakértő miniszteri biztos),
  • és Kertész-Bakos Ferenc, aki magát szokás szerint doktorként tüntette fel mind a pályázati anyagon, mind az elkészült tanulmányon bármiféle alap nélkül.

Monetáris politikai innovációk szerzői között viszont közülük már csak Suha és Kertész-Bakos nevét találjuk meg, a többieknek nyoma sincs – a pályázati anyagot a rendelkezésünkre bocsátó Pétervári Zsolt úgy tudta, ők azért távoztak, mert a jövőegyetem és Kertész-Bakos körül elkezdett fogyni a levegő. 

Az alibi projektzárási kísérletet tárgyaló cikkünk után azonban Lentner Csaba levélben jelezte, hogy soha nem volt kutatásvezetője a projektnek, "így idő előtt sem tudott távozni". A kutatásvezető a pályázati anyag szerint egyébként összesen 2,5 millió forintos fizetést vett volna fel. Mint Lentner írta, meg sem kérdezték őt a részvételről, és nem is tudott a kutatásról.

Ha ez tényleg így van, úgy előfordulhat, hogy Lentnert azért választotta Kertész-Bakos, mert a közgazdász Matolcsy György jegybankelnök egyik legnagyobb élő tisztelőjeként ismert. Ő mondta többek között azt a tavalyi év egyik legszórakoztatóbb interjújában, hogy Matolcsynak előbb-utóbb "szobrot kellene állítani", illetve hogy a jegybankelnök "fejében levő szellemi muníció mozgatja a GDP-t".  

Lentner jelzése után megkérdeztük a pályázatban szereplő másik két kutatót, a kutatóként 1,5 milliós javadalmazással feltüntetett Zsebők Csabát és a tudományos főtanácsadóként 2 milliós fizetéssel megjelölt Galló Bélát, ők tudtak-e róla, hogy benne lennének a projektben. Galló és Zsebők válaszukban közölték, ők sem tudtak róla, hogy a nevükkel adták be a pályázatot. "Később ugyan értesítettek, ám a megtisztelő felkérésre nemet mondtam, főként azért, mert a témához nem értek", írta Zsebők Csaba, Galló Béla pedig közölte, hogy cikkünkből értesült először a pályázat létezéséről. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!