Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A tavalyinál jobb lesz az idei év a gazdaságban

2017.01.11. 08:36

A Világbank a tavalyinál nagyobb idei gazdasági növekedéssel számol, de a bővülés üteme alacsonyabb lehet az eddig vártnál - derül ki a Világbank idei első Global Economic Prospectsjelentéséből.

A jelentésében a Világbank azt jósolja, hogy a globális gazdaság az idén 2,7 százalékkal nő a júniusban becsült 2,8 százalékkal szemben, és a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után. A szervezet előrejelzése szerint nőni fog:

  • az Egyesült Államok gazdasága a tavalyi 1,6 százalék után idén 2,2 százalékkal;
  • az orosz GDP idén 1,5 százalékkal a tavalyi 0,6 százalékos zsugorodás után;
  • a török GDP 3 százalékkal az előző évi 2,5 százalékról;
  • a lengyel gazdaság pedig 3,1 százalékkal a tavalyi 2,5 százalék után.

Visszesést várnak viszont  a kínai gazdaságban, ott a növekedés pedig 6,5 százalékra lassul a tavalyi 6,7 százalékról. Japánban, ahol GDP-növekedése 1 százalékról idén 0,9 százalékra mérséklődik, és az euróövezetben, aho pedig 1,6 százalék után 1,5 százalékot prognosztizálnak 2017-re.

Magyarország GDP-je a Világbank szerint a tavalyi 2,1 százalék után idén 2,6 százalékkal bővül majd, a növekedést pedig főleg az infrastrukturális beruházások hajtják majd, ami alatt valószínűleg az EU-s pénzből finanszírozott beruházásokat kell érteni. Összehasonlításképpen: a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén 3,6, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig 4,1 százalékkal száguld majd a magyar gazdaság.