Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Hatmilliárd dolláros kölcsönt vesz fel Argentína

2017.01.13. 12:40 Módosítva: 2017.01.13. 12:41

Hatmilliárd dolláros hitelt vesz fel az argentin kormány - írja az MTI. A Santander, a BBVA Frances, a Citibank, a HSBC, a JP Morgan és a Deutsche Bank 1-1 milliárral száll be, a kölcsönt 1,5 év alatt fizeti vissza az ország változó kamatozással. A jelenlegi kamatszint mintegy 3,8 százalék.

Argentína a jövő héten mintegy 5 milliárd dollár értékű adósságpapírt ad el nemzetközi piacokon és 1-2 milliárd dollárnak megfelelő kötvényt a hazai piacon. Luis Caputo argentin pénzügyminiszter azt mondta, hogy Argentínának idén 20 milliárd dollárt kell adósságfinanszírozásra fordítania. A bankokkal kötött hitelmegállapodás a kormány reményei szerint csökkenti azt a bizonytalanságot, hogy képes lesz-e az ország előteremteni a szükséges forrásokat.

Argentína 15 év távollét után tavaly tért vissza a nemzetközi tőkepiacokra. Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága 2001. december végén jelentett csődöt az ország 132 milliárd dolláros államadósságának nagy részére. Minden idők legnagyobb államcsődje után Argentína hitelezőinek 93 százalékával meg tudott egyezni az adósság csökkentéséről és átütemezéséről, de egyes amerikai fedezeti alapok nem voltak hajlandók a kompromisszumra. Az alapok az általuk már az államcsődöt közvetlenül megelőzően felvásárolt adósság teljes értékét követelték vissza, és az Egyesült Államokban bíróság elé vitték az ügyet.

Az amerikai igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy Argentínának fizetnie kell, és mindaddig nem törlesztheti tovább külföldi adósságát, amíg nem rendezi a fedezeti alapokkal szembeni tartozását. Argentína azonban sokáig megtagadta az alapok kifizetését és nem jutott megállapodásra velük, ez volt az egyik akadálya annak, hogy Argentína külföldön is kibocsásson államkötvényt. Az ország végül engedett és tavaly márciusban lezárta az amerikai fedezeti alapokkal a több mint egy évtizedes vitát.