Nagy büntetést kapott a Moody's hitelminősítő

2017.01.15. 11:30

Beleegyezett a világ második legnagyobb hitelminősítő cége, a Moody's, hogy 864 millió dolláros bírságot fizessen az amerikai államnak, amiért hozzájárult a pénzügyi válság kirobbanásához - írja az MTI. 

A céget azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy jó hitelminősítést adott azoknak a jelzálog fedezetű értékpapíroknak, amelyekről később kiderült, hogy semmit nem érnek, és amelyek így magukkal rántották először a Lehman Brothers bankot, aztán az a amerikai pénzügyi rendszert, aztán az egész világgazdaságot. A több éve húzódó ügyet vezető államügyész szerint a Moody's a nem tartotta be a saját hitelminősítő standardjait és átláthatósággal kapcsolatos ígéreteit sem, amikor ezeket a termékeket értékelte. 

Persze nem a Moody's volt az egyetlen hitelminősítő, amelyik remek befektetésként ajánlotta az értéktelen papírokat,  A Moody's-hoz hasonló vádak miatt korábban  a Standard and Poor's-ratöbb mint 1,3 milliárd dollár bírságot szabtak.

A most létrejött megállapodás értelmében a Moody's mintegy 437 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak, a többi pénzt pedig a vizsgálatban részt vett 21 amerikai szövetségi állam között osztják szét.