Rudolf
1 °C
13 °C

Minden pénzének seggére vert a kormány decemberben

D KOS20161114019
2017.01.23. 19:50

Egészen elképesztő méretű hiányt hozott össze a magyar állam tavaly decemberben: míg novemberben még 60 milliárdos pluszban állt a költségvetés, addig az év utolsó napjára sikerült összehozni egy 848 milliárd forintos mínuszt.

Ehhez az kellett, hogy decemberben

31 nap alatt elköltsenek 3350 milliárd forintot, azaz a teljes magyar GDP nagyjából tizedét.

Ugyanis a bevételi oldalon a szokásosan magas decemberi adóbevételek miatt 2,4 ezer milliárd forint jött be, a teljes decemberi hiány 907 milliárd volt. Összehasonlításképpen, tavaly decemberben 266 milliárdos mínuszban zárt a költségvetés, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentéséből

Ez egyben egyébként azt is jelenti, hogy egy hónap alatt költötte el a kormány az egész évre tervezett hiányt. Ugyanis előzetesen úgy tervezték, hogy 755 milliárdos mínuszban fogják zárni a költségvetést, ám ugye novemberben még pluszban volt a kontó. Hogy nehogy maradjon valami a kasszában, december végére

sikerült végül a pluszos helyzetből felülmúlni az eleve tervezett hiánycélt,

a vége az előirányzat 111,4 százaléka lett.

De persze igazából csak az év végi pénzszórás üteme a vészes, maga a hiány egyáltalán nem, hiszen 2015-höz képest 388,9 milliárd alacsonyabb volt a költségvetés deficitje. Emellett pedig az államadósság is apadt, tehát a fiskális fegyelmet az év egészét tekintve egyáltalán nem adták fel. Hogy ez utóbbiaknak mennyi a pontos, GDP-arányos adata az uniós módszertan szerint, az márciusban derül majd ki a végleges gazdasági adatok alapján. Ugyanakkor kvázi az történt, hogy 11 hónapig spórolt a kormány, az év végén pedig mindent kiszórt a kasszából, amit lehetett.

Amivel kapcsolatban azért érdemes kétellyel viseltetni az iránt, hogy mennyire lett hatékonyan felhasználva ez a pénz. Hiszen kicsit olyan ez, mint amikor az ember sokáig visszafogja magát, aztán egyben elkölti az összes spórolt pénzét, és megvesz mindent, amit csak lát. Hogy aztán később kiderüljön, a felére sem volt szüksége.

Az első 11 hónap jó teljesítményének az oka elsősorban az volt, hogy jóval több adó folyt be a tavalyinál, e tekintetben valamivel több mint 600 milliárd volt a különbség 2015 és 2016 között. A teljes bevételek terén pedig 428 milliárdos volt a plusz.

Európai uniós támogatásokból viszont csak feleannyi jött, mint tavaly (600 milliárd 1200 helyett), a kifizetések terén pedig 703 milliárdos volt a mínusz. A két szám különbségéből egyébként az is kiderült, hogy idén nagyságrendileg ezermilliárd forinttal többet fizetett ki a magyar állam az EU-pénzekből, mint amennyi Brüsszelből bejött.