Az emberek kormánya: 76 milliárdos végkielégítést kap Trump tanácsadója

2017.01.25. 11:49

Gary Cohn otthagyja a Goldman Sachsot, hogy Donald Trump tanácsadói testületét vezesse, a bank pedig 284 millió dollárt, azaz körülbelül 76 milliárd forintot fizet majd ki a szakembernek "búcsúajándékként", írja a Portfolio a Bloombergre hivatkozva.

A pénzintézet volt elnöke el akarja kerülni az összeférhetetlenség vádját az elnök vezető gazdasági tanácsadójaként. Ezért (főnökével szemben) pénzzé teszi az összes kitettségét, hogy be tudja tölteni az új állását.

GettyImages-632475670
Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

Amellett, hogy a körülbelül 220 millió dollárnyi Goldman-részvényét visszaváltja Cohn, a pénzintézet még fizet neki plusz 65 millió dollárt a jövőben várható teljesítmény alapján is. Mindezen kívül a pénzintézet befektetési termékeiben (alapjaiban, hedge fundjaiban) lévő kitettségét is vissza kell váltania.

Nem ő lesz egyébként az egyetlen iszonyatosan gazdag ember Trump kabinetjében, a többiekről itt írtunk. Ami Trump populista beiktatási beszédének fényében különösen érdekes.

Cohn egyébként elég jókor száll ki a vállalat részvényeiből, amelyeknek árfolyama rekord magasra szökött Trump megválasztása után. A pénzember ráadásul megúszhatja az adózást is, ha például állampapírokba, vagy bizonyos befektetési alapokba fekteti tovább a részvényeinek visszaváltásán szerzett nyereségét.

Cohn 1990 óta dolgozik a banknál, 2006-ban lett a vállalat társigazgatója, most az elnök, illetve működésért felelős igazgatói posztot hagyta ott azért, hogy csatlakozni tudjon Trump gazdasági tanácsadói testületéhez.