Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Kamatostul visszafizeti a melegek öröklési illetékét a NAV

2017.01.25. 16:44

Miután korábban jogtalanul szedett öröklési illetéket a bejegyzett élettársaktól, most kamatostul visszafizeti az érintetteknek az így beszedett összegeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV-ot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis szerdán közölte: elfogadja az ombudsman, illetve az Igazságügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának az álláspontját, mely szerint a bejegyzett élettársakat úgy kell tekinteni, mintha házastársak lennének. A bejegyzett élettársak ezért éppúgy, mint a házastársak mentesülnek az ajándékozási és örökösödési illeték megfizetésének kötelezettsége alól.

A bejegyzett élettársak tehát kérhetik a terhükre előírt és esetlegesen megfizetett ajándékozási vagy örökösödési illeték törlését és visszatérítését. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemcsak az illetéket fizeti vissza, hanem az összeg után járó késedelmi kamatot is, amely a jegybanki alapkamat kétszerese.

A bejegyzett élettársi kapcsolat - amelyből 2016 végéig 370-et vettek nyilvántartásba - csak azonos nemű párokra vonatkozik egy 2009-es törvény szerint.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek