Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azt hitte, vége a görög válságnak? Épp most kezdődik elölről!

2017.02.09. 15:46 Módosítva: 2017-02-09 16:37:36

Hosszú nyugalom után ismét elkezdték ütni a pénzpiacok a görög állampapírokat, a medvék marcangolták a bikákat a parketten, miután Athén és hitelezői már megint összebalhéztak. Egyelőre nincs nagy baj, de a jelek alapján az sem kizárható, hogy 2017-ben újabb fejezet nyílik a görög drámában.

Csütörtökön mindenesetre a Bloomberg híre szerint a kétéves görög állampapírok hozama meghaladta a 10 százalékot, ami azt jelenti, hogy a piacok egyre kevésbé bíznak a görögökben.  Ezért egyre többen válnak meg a papíroktól, a vásárlók pedig nagy kockázati felárat (hozamot) követelnek.

Az ok, hogy az athéni kormány, az eurózóna vezetése és a Nemzetközi Valutaalap már megint nem tudnak dűlőre jutni a görög adósság kezeléséről.

  • A németek és a hollandok ismét keménykednek a görögökkel, és nem hajlandók elengedni az adósság egy részét;
  • a görögök viszont adósságleírást akarnak, és a megszorítások végét;
  • az IMF pedig valahol a kettő között próbál lavírozni: részleges adósságleírást szeretnének, de a megszorításokból nem engednek.

Az IMF legutóbb pont a héten számolta ki, hogy teljesen fenntarthatatlan a görög adósságpálya, és adósságelengedés nélkül nem lesz kilábalás, de a németek azért csak kötik az ebet a karóhoz. Miközben a német kampányban már megint arról beszélnek, hogy ki kell rúgni a görögöket az eurózónából.

Az IMF ábrája a görög válságról: a görög GDP alakulása a válság lefolyása során más korábbi nagy válságok elszenvedőihez viszonyítva.
Az IMF ábrája a görög válságról: a görög GDP alakulása a válság lefolyása során más korábbi nagy válságok elszenvedőihez viszonyítva.
Kép: Financial Times

A Wall street Journal szerint a görög miniszterelnöknek, Alekszisz Ciprasznak három lehetősége van:

  1. vagy belemegy az IMF-féle megszorításokba;
  2. vagy nem lesz hajlandó kompromisszumra és megint addig (jelen esetben nyárig) tologatja az ügyet, amikor már a bedőlés szélén kénytelen lesz mindenki meghátrálni;
  3. vagy előre hozott választásokat ír ki, aminek következtében a kormányról vélhetően ellenzékbe kerülne, viszont ott hitelesen tudná folytatni megszorításellenes politikáját. 

Mindenesetre ha nem az egyébként legvalószínűtlenebbnek tűnő első opciót választja, akkor a görög sztori ismét kellemetlen perceket-heteket-hónapokat okozhat az eurózónában.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Németországban, Hollandiában és Franciaországban is választanak idén, és egyik országban sem engedhetik meg maguknak a hatalmon lévő politikai erők, hogy támadhatóak legyenek a görögökkel szembeni, esetleges nagylelkűség látszata miatt.