Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Félmillió dollárt ad a szegényeknek az eBay alapítója

2017.02.09. 11:39

Pierre Omidyar, az eBay milliárdos alapítója egy jótékonysági befektetési alapítványán keresztül mintegy félmillió dollárt tett egy kezdeményezésbe, amely ingyen ad pénzt az embereknek Kenyában, írja a BusinessInsider.

A projekt egyelőre arról szól, hogy néhány kenyai településen jótékonysági szervezetek megfinanszírozzák az általános alapjövedelem bevezetését, azaz minden lakos alanyi jogon kap majd egy meghatározott összeget. A kezdeményezésnek összesen 26 ezer kedvezményezettje lesz, amivel ez lesz minden idők legnagyobb alapjövedelem-kísérlete.

A résztvevők közül egyesek 12 évig folyamatosan kapják majd a pénzt, mások rövidebb ideig, megint mások egy összegben. A cél, hogy a valóságban is teszteljék azon elméletet, miszerint az általános alapjövedelem a legjobb fegyver a szegénység ellen.

Korábban egyébként Európában is indultak már hasonló kísérletek, és egyre több baloldali politikus kampányol azzal, hogy az ingyenpénz a megoldás a szociális hálón tátongó lyukak bevarrására, illetve a szegénység felszámolására. A dolog bírálói viszont azt állítják, hogy az alapjövedelem leszoktat a munkáról, túl nagy adóterhet tesz szükségessé és visszafogja a növekedést. 

Az alapjövedelem valós hatásait viszont egyelőre nem ismerjük, ezért is lesznek érdekesek azok a kísérletek, amelyek mostanában indulnak.

Omidyar korábban egyébként a mikrohitelezésbe fektetett nagyobb összegeket, azaz kis pénzösszegeket adott a szegény, fejlődő országbeli mikrovállalkozóknak, hogy segítse őket az üzlet beindításában. Emiatt azonban sok bírálat is érte, a vádak szerint cégei brutális módszerekkel, könyörtelenül hajtották be a hiteleket a bedőlt, amúgy is szegénysorban tengődő vállalkozókon. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?