Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hetek óta nem fizet az Airbnb a magyar lakáskiadóknak

2017.02.10. 13:30 Módosítva: 2017-02-11 10:36:38

Január közepe-vége óta nem fizet átutalással magyar partnereinek az Airbnb, állítják a hoppon maradt lakáskiadók. Az érintettek szerint ugyan nem ritkák a kisebb késések a kifizetésekkel, de most az eddigieknél is jelentősebb az amerikai szállásközvetítő cég elmaradása feléjük.

Olvasóinktól és rövid távú lakáskiadással foglalkozó vállalkozásoktól kapott információk alapján az Airbnb azt állítja, az ügyben pénzügyi partnere, a Worldpay pénzforgalmi szolgáltató a ludas: nem továbbítja Magyarországra az Airbnb utalásait. Állításuk szerint most új pénzügyi partnert keresnek, a kifizetéseket addig nem tudják végrehajtani.

Mi az az Airbnb?

Szállásközvetítő közösségi hálózat. Három 24 éves fiatal – Brian Chesky, Joe Gebbia és Nathan Blecharczyk – alapította 2008-ban San Franciscóban. Az Airbnb piacán az eredeti ötlet szerint külföldi szálláskeresők és szabad szobával rendelkező helyiek találkoznának. Az ötletet az alapítók saját életükből merítették: a lakásukban egy matracot „adtak bérbe” turistáknak, hogy fizetni tudják a lakbért. Néhány év alatt iparággá nőtt az airbnb-zés.

A budapesti Airbnb-helyzetről legutóbb itt írtunk részletesen

A lakáskiadás menedzselésével foglalkozó U&B kérdésünkre azt mondta, hogy feléjük január 21. óta szünetel az utalásos kifizetés. Nekik korábban az Airbnb azt ígérte, hogy jövő hét hétfőig rendezi az elmaradást.

Ugyanakkor a héten egy másik, lakáskiadás menedzseléséve foglalkozó magyar vállalkozásnak azt mondta az Airbnb, hogy már elutalták nekik a hiányzó összeget, bár a pénzt még nem érkezett meg.

A kifizetések elmaradása csak a banki utalásokat érinti, tehát a más fizetési módokkal elvileg továbbra is ki lehet nyerni a pénzt az AirBnb-ből. 

Magyar Airbnb-zők szerint legutóbb tavaly novemberben volt hasonló fizetési kimaradás a cégnél, de az megoldódott, és azóta rendben mentek a dolgok. Az ügyben megkerestük a Worldpay-t és az Airbnb-t is.

Az Airbnb kérdésünkre azt írta, hogy valóban gond van a magyarországi utalásokkal, dolgoznak a probléma megoldásán, új fizetésfeldolgozó partnert keresnek. A többi kifizetési mód viszont rendesen működik.