Árpád
-2 °C
3 °C

Hullanak a hattyúk a madárinfluenzától

2017.02.10. 08:50 Módosítva: 2017-02-10 12:58:03

A héten már tíz madárinfluenza-gyanús hattyútetemet regisztrált a Fióka- és Madármentés csoport. Ebből hármat ők maguk adtak le a Nébih-hez, hármat pedig területen illetékes nemzeti parki dolgozói elszállítottak, négy azonban kint maradt a Csepeli Kis-Dunán - írja a szervezet Facebook-oldalán. A poszthoz, amelyet a 24.hu szúrt ki először, egy videót is feltöltöttek, amelyen egy madárinfluluenza miatt haldokló hattyú látható. 

A megrázó felvételen az állat egy helyben pörög a vízen, tekergeti a nyakát. Ez első ránézésre akár azért is lehetne, mert valamibe beakadt, de a szöveg szerint a madárinfluenza jellegzetes idegrendszeri tünetei ütköztek ki az azóta elpusztult hattyún.

"Az ilyen madár már menthetetlen, de a tetemét muszáj mielőbb beszedni, mert a fertőzött tetemből táplálkozó egyéb madarak viszik tovább, terjesztik a vírust, a betegséget", írja a szövegben Márton András a Fióka- és Madármentés csoport munkatársa.

Márton szerint azonban probléma, hogy tisztázatlan az egyes állami szervek (konkrétan a Nébih, a nemzeti parkok és a katasztrófavédelem) felelősségi köre a tetembegyűjtés kapcsán, nem tudni pontosan, kinek a feladata lenne ez. Így a csoport tagjai "egy hete futkosnak körbe", és nem látják nyomát annak, hogy meg lenne szervezve a tetembegyűjtés. A beszámoló szerint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai csak azután szedtek be három elhullott állatot, hogy "könyörögtek" nekik, négy további tetemről azonban még mindig nem gondoskodtak. 

A madárinfluenza terjedéséről a vadmadarak között mi is írtunk korábban, Bognár Lajos országos főállatorvos éppen erre hivatkozva rendelte el hazánk teljes területére a baromfik zártan tartását a múlt héten. Keresük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot a tetemek elszállításával kapcsolatos kérdéseinkkel, válaszukat közöljük, ha megérkezik. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?