Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Offshore-botrány: őrizetbe vették a panamai ügyvédi iroda alapítóit

2017.02.10. 11:22

A hely ihatóságok őrizetbe vették a tavaly áprilisban kirobban offshore-botrány két főszereplőjét, a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda alapítóit, írja a Süddeustsche Zeitung.

A német Jürgen Mossackot és a panamai Ramón Fensecát azzal gyanúsítják, hogy pénzmosásban és sikkasztásban segédkeztek, és részük volt a legnagyobb Latin-Amerikai korrupciós botrány, a brazíliai autómosó-ügy során ellopott milliárdok eltüntetésében is. A panamai ügyészség egy év gondolkozás után arra jutott, hogy az ügyvédi iroda valójában "bűnszervezetként" működött.

Ramon Fonseca
Ramon Fonseca
Fotó: Stringer

Panama korábban évtizedekig tűrte a Mossack Fonseca működését, és az első jelek alapján úgy tűnt, a tavalyi offshore-botrány sem ingatja meg a közép-amerikai ország kétes pénzügyi hírnevét. A két alapítót végül annak ellenére is elkapták, hogy elég jól be vannak csatornázva a panamai politikai elithez.