Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig nem jönnek ki a számok a letelepedési kötvényeknél

2017.02.11. 10:03

Bár az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) korábban cáfolta ezt, a Magyar Nemzet cikke szerint továbbra sem jönnek ki a számok a letelepedési kötvényprogramban: jóval több letelepedési engedélyt adnak ki a program keretében, mint ahány letelepedési kötvény lejegyeznek. 

A Nemzet az ÁKK adataira, illetve a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) által Demeter Márta szocialistából függetlenné vált parlamenti képviselő kérdésére kiadott statisztikái alapján azt írja: míg a program 2013-as kezdete óta 2016 végéig 4702 magyar letelepedési államkötvényt jegyeztek le, addig 6373 személy kapott államkötvényjegyzés címén letelepedési engedélyt.

Ha ez valóban így van, az a cikk szerint azt jelenti, hogy 1671 külföldi úgy kaphatott letelepedési engedélyt a programon keresztül, hogy valójában nem vásároltak állampapírt. Ez esetben a magyar állam 140 milliárd forintnyi forrástól eshetett el.

A letelepedési kötvényprogram lényege, hogy Magyarország külföldi gazdasági migránsoknak ad letelepedési engedélyt pénzért cserébe: az illetőknek 300 ezer euró értékben kell magyar állampapírt (letelepedési kötvényt) váltaniuk, cserébe lakhatnak Magyarországon, és mozoghatnak az Európai Unióban.

A dologban az a csavar, hogy a kötvényeket magánvállalkozások árulják, akik jelentős, esetenként 45-60 ezer eurós szolgáltatási díjat számolnak fel a kötvényes ügyintézésért, és ezt egy az egyben lenyelik. A cégek pedig meglepő módon Rogán Antal propagandaminiszterhez és Habony Árpád kormányzati szürke eminenciáshoz állnak közel. Ennek ellenére sajnos a program március végével megszűnik.

Legutóbb tavaly augusztusban a 444 írt arról, hogy az ÁKK és a BMH számai alapján nem jönnek ki a kötvényprogram számai, több engedélyt adtak ki, mint amennyi kötvényt lejegyeztek. Akkor azonban az ÁKK közölte, hogy a számokkal minden rendben van, az eltérések abból adódnak, hogy a letelepedési kötvényeket közvetítő vállalkozásoknak a letelepedési engedély kiadásától számítva 45 nap áll rendelkezésére a kötvény lejegyzésére. Az évközi eltéréseket az okozza, hogy a tranzakciók az év végén áthúzódnak a következő év elejére, amit a két intézmény eltérően adminisztrál. 

Magyarul a kötvényvásárlás és a letelepedési engedély kiadása között másfél hónap eltérés lehet, amiből következik, hogy egy adott időpontban, tehát mondjuk 2016. december 31-én mindenképpen el fog térni a kiadott kötvények és az engedélyek száma.

Ami érdekes a történetben, hogy a Magyar Nemzet cikkében írt számok nem egyeznek a 444 által közölt korábbi adatokkal, főleg a BMH adataiban van jelentős eltérés. 

Másrészt a Nemzet azt állítja, hogy az említett 1600 esetben a 45 napos kötvényjegyzési határidő lejárta után sem történt meg a fizetés, ami elég súlyos vád, hiszen ez esetben fiktív kötvényezésről lenne szó. A dologról megkérdeztük az ÁKK-t, amint válaszolnak, megírjuk.