Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Trump miatt mondott le a Fed egyik agya

2017.02.11. 00:00

Beadta a lemondását pénteken az amerikai jegybank, a Federal Reserve Kormányzótanácsának egyik tagja, aki a 2008-as válság után részt vett azoknak a bankszektort érintő szabályoknak a kialakításában, amik közül sokat Donald Trump nemrég bejelentett terve alapján meg akar szüntetni - írja a Reuters.

Daniel Tarullo 2009 óta dolgozott a Fednél, és részt vett a 2010-ben elfogadott Dodd-Frank pénzügyi törvénycsomag kidolgozásában. Ezeknek a szabályoknak az volt a célja, hogy ne alakulhasson ki újra a 2008-ashoz hasonló helyzet, amikor adófizetők pénzéből kellett nagybankokat kimenteni. Tarullo nagyobb tőkemegfelelési-mutatók mellett lobbizott a nagybankok esetében, szintén azért, hogy ezeknek a bankoknak az esetleges csődje kisebb kockázatot jelentsen az USA és a világ pénzügyi rendszere szempontjából. Ilyesmikről itt írtunk részletesebben.

Tarullo lemondása egyébként várható volt, bár erre az időzítésre nem sokan számítottak. A lemondás azt is jelenti, hogy Donald Trump a Kormányzótanács hét pozíciójából háromba jelölheti hamarosan a saját jelöltjét. Ezt követően 2018 januárjáig a Fed élére is új elnököt jelölhet Janet Yellen helyett.

Az elmúlt hónapokban Tarullo több alkalommal is helytelenítette a republikánus törvényhozók bankszabályozás lazítására vonatkozó lépéseit. Tarullo Jeb Hensarlinggel, a Kongresszus pénzügy bizottságának elnökével is szembe került, ugyanis Tarullo tavaly kritizálta a képviselő törvényjavaslatát, ami lehetővé tett volna a bankok számára, hogy válasszanak aközött, hogy megfelelnek a Dodd-Frank-törvény előírásainak, vagy hogy egy magasabb tőkemegfelelési mutatónak felelnek meg. Tarullo szerint ez a mutató nem lett volna elég magas. Hensarling várhatóan újra be fogja adni ezt a törvényjavaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?