Milliókat kapnak a londoniak autócserére

2017.02.13. 11:58

Nagyjából 515 millió fontba (nagyjából 187 milliárd forintba) kerülne Londonnak a dízeles autók számának csökkentése – derül ki abból a jelentésből, amit a város főpolgármestere, Sadiq Khan ismertetett, írja a Bloomberg.

A terv alapján

  • a 70 ezer leginkább környezetszennyező furgon és minibusz tulajdonosa 3500 fontot, tehát több mint 1,25 millió forintot kapna, hogy kevésbé környezetszennyező járműre váltsanak.
  • A 10 ezer legelavultabb taxi tulaja 1000 fontot, tehát kb. 360 ezer forintot kapna kocsinként.
  • A 130 ezer legszegényebb londoni háztartás pedig 2000 fontos (720 ezer forintos) támogatást kapna, hogy lecseréljék a dízeles autójukat.

A jelentésből kiderül, hogy a szegény környékeken sokkal rosszabb a levegő, mint a gazdagabbakban, ez indokolja, hogy a szegény háztartások kapjanak támogatást.

Khan egyik tavalyi választása ígérete volt, hogy kezd valamit a londoni szmoggal, amihez jelentősen hozzájárul az, hogy az Egyesült Királyságban minden második újonnan vásárolt autó dízeles. London levegője az európai mezőnyben is nagyon rossznak számít, és King's College kutatása alapján nagyjából évi tízezer haláleset kiváltó oka.

A jelentésből az is kiderül, hogy programot később országos szintre is kiterjesztenék. A program költségeit valamelyest csökkentheti, ha a javuló levegő miatt kevesebbet kell majd az egészségügyre költeni. A King's College tanulmányának számításai alapján a városnak a rossz levegő okozta megbetegedések kezelése nagyjából 1,4-3,7 milliárd fontba kerül évente.  • Bérelnék
  • Bankszámla