Judit
3 °C
7 °C

Rákot okozott a teflon gyártója az USA-ban, 670 millió dolláros kártérítést fizet

2017.02.13. 15:02

A DuPont amerikai vegyipari vállalat kész 670,7 millió dollár (194 milliárd forint) készpénz kártérítést fizetni nyugat-virginiai üzeméből történt vegyi szivárgás miatt - írja az MTI a cég közleményére hivatkozva.

A teflon és a Lycra anyagokat is kifejlesztő óriáscég hétfőn bejelentette: 3550 esetben érkezett bejelentés perfluoroktánsav (PFOA) szivárgás miatti személyi sérülésről. A vegyi anyag szivárgása állítólag szennyezte a helyi vízkészleteket és kapcsolatba hozták hat betegséggel, például here- és vesedaganatok kialakulásával.

Az említett anyagot a DuPont az 1950-es évek eleje óta használja teflongyártáshoz a nyugat-virginiai parkersburgi létesítményében. A titán-dioxid-gyártással foglalkozó Chemours Co, mely levált a DuPont-ról, bejelentette, hogy a 670,7 millió dollár felének kifizetését vállalja. Mindkét cég tagadta bűnösségét.

A DuPont nyereséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet az egy évvel korábbi veszteség után, amikor az eredményt egy 700 millió dolláros egyszeri tétel rontotta. A decemberrel zárt negyedévben a DuPont 265 millió dollár, részvényenként 30 cent nyereséget ért el az egy évvel korábbi 253 millió dollár, részvényarányosan 29 cent veszteség után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?