Rosszabb árut visznek a szlovák boltokba a multik, mint Ausztriába
A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek - ezt állapította meg a szlovák agrárminisztérium vizsgálata. A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni. Az összehasonlításból kiderült, hogy
A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből kiderült, hogy
- a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt;
- a fűszerekben magasabb volt a víztartalom és a törmelékanyag;
- sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány;
- a csomagolt teák kevésbé voltak "illatosak és ízletesek", mint az osztrák piacon ugyanazzal a márkanévvel eladott termékek;
- és hústermékekben pedig kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában
A Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter a vizsgálat eredményéről azt mondta, hogy az megerősítette a kormány félelmeit, hogy a multinacionális vállalatok két kategóriába sorolják a fogyasztókat. A miniszter a szlovák sajtónak azt is elmondta, hogy a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.