A 4%-os magyar növekedés se kizárható

2017.02.16. 13:02
Tavaly ilyenkor mindenki letargiában volt a világgazdaság kilátásait illetően, most viszont ennek pont az ellentéte igaz: a világban egész jó gazdasági növekedés jöhet, Magyarországon jövőre és 2018-ban még a négy százalékos növekedés sem elképzelhetetlen. Trump hozhat egy kis felfordulást, de világvégét nem. Az EU-ban pedig már mindenre fel vagyunk készülve Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

Ahhoz képest, hogy tavaly év elején szörnyű hangulat uralkodott a gazdaság szereplői között a világban, idén pont ennek az ellenkezője látszik: nagyjából 3,6 százalékos növekedést várható a világgazdaság egészében, és a legfontosabb gazdaságokban egyenként is jó növekedési adat várható – mondta Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.

Magyarországon még négy százalék körüli növekedés sem elképzelhetetlen a következő két évben, de az egész régió gazdasági kilátásai elég jók. Minden környékbeli országra jellemző volt az, hogy az uniós források visszaesése visszafogta a növekedést, de ez Magyarországon még a régiós átlagnál is jobban érvényesült. Viszont most, hogy ismét megindulnak az uniós kifizetések, mindenhol jó időszak következhet.

Magyarországon a béremelések miatt a fogyasztás növekedése várható, amit mérsékelt költségvetési élénkítés és a jegybank laza monetáris politikája támogathat meg. Fórián-Szabó szerint mindennek az lehet az egyik következménye, hogy az utóbbi években tartalékoló bankok hitelezése is beindul végül. Mindez igaz lehet az egész régióra: "Talán túlzottan is kitisztultak már a banki mérlegek, Közép-Európában hatalmas tartalékok vannak hitelezésben, ebben az időszakban lehetőség van egy kis eladósodásra" - mondta.

Fórián-Szabó szerint a régióban jellemző, hogy a munkaerőhiány miatt megnövekedő bérek miatt infláció várható, ugyanakkor ez alól Lengyelország kivételt jelent, ahova az elmúlt időszakban nagyjából egymillió ukrán vendégmunkás érkezett, kordában tartva ezzel a bérnövekedésből származó árnövekedést.

Nem idén omlik össze Európa

Fórián-Szabó szerint az EU-ban a pénzügyi rendszer már túl van a válság utáni legnehezebb szakaszon, a fogyasztói- és üzleti bizalmi indexek jók, ráadásul a gyengébb euró árfolyam és a globális növekedés gyorsulása is segíteni fogja az uniós gazdaságokat. A befektetési igazgató a görög, vagy az olasz kockázatoktól nem tart, ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a pénzpiacok már hozzászoktak ezekhez a kockázatokhoz, ráadásul az európai bankok már elkezdtek céltartalékokat képezni, ami ellenállóbbá teszi őket a kockázatokkal szemben.

Az infláció az EU-ban nem lesz probléma, hiszen egyes déli tagállamokban még elég nagy munkanélküliség van, viszont arra már számítani lehet, hogy az Európai Központi Bank lassan szigorítani kezd a monetáris politikáján, ugyanakkor Fórián-Szabó szerint a konkrét kamatcsökkentés még arrébb van.

Európában a legnagyobb kockázatot a közeledő francia, holland és német választások jelentik, ugyanakkor az előrejelzések szerint a szélsőjobboldali Marine Le Pen valószínűleg nem tudja megnyerni a francia választások második fordulóját, és valójában a piacok túlárazzák az európai politikai kockázatokat, tehát jobban félnek annál, mint amennyire valójában érdemes lenne félni.

Trump: elmarad az armageddon

A legellentmondásosabb megítélése Trump megválasztása miatt az USA-nak volt mostanában a gazdaság szereplőinek körében: a választások előtt inkább féltek, hogy ha Trump megvalósítja az a kereskedelmi bezárkózásra, és költségvetési költekezésre, illetve adócsökkentésre vonatkozó terveit, az gazdasági összeomlást hozhat, a megválasztása után pedig már inkább növekedési csodát vártak az adócsökkentéstől és néhány piac szabályozásának beígért egyszerűsítése miatt.

Fórián-Szabó szerint nehéz megmondani, hogy ténylegesen mi várható, de mivel az USA-ban viszonylag magas (2,3 százalékos) növekedésre lehet számítani, ezért igazából nincs szükség nagy költségvetési élénkítésre. Fórián szerint a félelmek leginkább a külkereskedelemmel kapcsolatban megalapozottak, de azért a világgazdaság szétesésére vonatkozó várakozások túlzóak, kisebb sérülés várható, de összeomlás azért nem lesz.

2017-02-10T225422Z 1713108677 RC12C8BD7FF0 RTRMADP 3 USA-TRUMP
Fotó: Carlos Barria / Reuters

A befektetési igazgató szerint az USA példaszerűen kezelte a válságot, ugyanis a költségvetés akkor költött, amikor a gazdaságnak magától nem ment jól, mostanra viszont már rendben van annyira az amerikai gazdaság, hogy újra a nehéz évekre tartalékoljon a büdzsé. Mindez egyébként azért is fontos lenne, mert az USA-ban van legnagyobb a kockázata annak, hogy elszáll az infláció, amit a Trump által beígért adócsökkentés és az infrastrukturális beruházások még csak tetéznének.