Judit
2 °C
7 °C

A 4%-os magyar növekedés se kizárható

2017.02.16. 13:02
Tavaly ilyenkor mindenki letargiában volt a világgazdaság kilátásait illetően, most viszont ennek pont az ellentéte igaz: a világban egész jó gazdasági növekedés jöhet, Magyarországon jövőre és 2018-ban még a négy százalékos növekedés sem elképzelhetetlen. Trump hozhat egy kis felfordulást, de világvégét nem. Az EU-ban pedig már mindenre fel vagyunk készülve Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint.

Ahhoz képest, hogy tavaly év elején szörnyű hangulat uralkodott a gazdaság szereplői között a világban, idén pont ennek az ellenkezője látszik: nagyjából 3,6 százalékos növekedést várható a világgazdaság egészében, és a legfontosabb gazdaságokban egyenként is jó növekedési adat várható – mondta Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.

Magyarországon még négy százalék körüli növekedés sem elképzelhetetlen a következő két évben, de az egész régió gazdasági kilátásai elég jók. Minden környékbeli országra jellemző volt az, hogy az uniós források visszaesése visszafogta a növekedést, de ez Magyarországon még a régiós átlagnál is jobban érvényesült. Viszont most, hogy ismét megindulnak az uniós kifizetések, mindenhol jó időszak következhet.

Magyarországon a béremelések miatt a fogyasztás növekedése várható, amit mérsékelt költségvetési élénkítés és a jegybank laza monetáris politikája támogathat meg. Fórián-Szabó szerint mindennek az lehet az egyik következménye, hogy az utóbbi években tartalékoló bankok hitelezése is beindul végül. Mindez igaz lehet az egész régióra: "Talán túlzottan is kitisztultak már a banki mérlegek, Közép-Európában hatalmas tartalékok vannak hitelezésben, ebben az időszakban lehetőség van egy kis eladósodásra" - mondta.

Fórián-Szabó szerint a régióban jellemző, hogy a munkaerőhiány miatt megnövekedő bérek miatt infláció várható, ugyanakkor ez alól Lengyelország kivételt jelent, ahova az elmúlt időszakban nagyjából egymillió ukrán vendégmunkás érkezett, kordában tartva ezzel a bérnövekedésből származó árnövekedést.

Nem idén omlik össze Európa

Fórián-Szabó szerint az EU-ban a pénzügyi rendszer már túl van a válság utáni legnehezebb szakaszon, a fogyasztói- és üzleti bizalmi indexek jók, ráadásul a gyengébb euró árfolyam és a globális növekedés gyorsulása is segíteni fogja az uniós gazdaságokat. A befektetési igazgató a görög, vagy az olasz kockázatoktól nem tart, ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a pénzpiacok már hozzászoktak ezekhez a kockázatokhoz, ráadásul az európai bankok már elkezdtek céltartalékokat képezni, ami ellenállóbbá teszi őket a kockázatokkal szemben.

Az infláció az EU-ban nem lesz probléma, hiszen egyes déli tagállamokban még elég nagy munkanélküliség van, viszont arra már számítani lehet, hogy az Európai Központi Bank lassan szigorítani kezd a monetáris politikáján, ugyanakkor Fórián-Szabó szerint a konkrét kamatcsökkentés még arrébb van.

Európában a legnagyobb kockázatot a közeledő francia, holland és német választások jelentik, ugyanakkor az előrejelzések szerint a szélsőjobboldali Marine Le Pen valószínűleg nem tudja megnyerni a francia választások második fordulóját, és valójában a piacok túlárazzák az európai politikai kockázatokat, tehát jobban félnek annál, mint amennyire valójában érdemes lenne félni.

Trump: elmarad az armageddon

A legellentmondásosabb megítélése Trump megválasztása miatt az USA-nak volt mostanában a gazdaság szereplőinek körében: a választások előtt inkább féltek, hogy ha Trump megvalósítja az a kereskedelmi bezárkózásra, és költségvetési költekezésre, illetve adócsökkentésre vonatkozó terveit, az gazdasági összeomlást hozhat, a megválasztása után pedig már inkább növekedési csodát vártak az adócsökkentéstől és néhány piac szabályozásának beígért egyszerűsítése miatt.

Fórián-Szabó szerint nehéz megmondani, hogy ténylegesen mi várható, de mivel az USA-ban viszonylag magas (2,3 százalékos) növekedésre lehet számítani, ezért igazából nincs szükség nagy költségvetési élénkítésre. Fórián szerint a félelmek leginkább a külkereskedelemmel kapcsolatban megalapozottak, de azért a világgazdaság szétesésére vonatkozó várakozások túlzóak, kisebb sérülés várható, de összeomlás azért nem lesz.

2017-02-10T225422Z 1713108677 RC12C8BD7FF0 RTRMADP 3 USA-TRUMP
Fotó: Carlos Barria / Reuters

A befektetési igazgató szerint az USA példaszerűen kezelte a válságot, ugyanis a költségvetés akkor költött, amikor a gazdaságnak magától nem ment jól, mostanra viszont már rendben van annyira az amerikai gazdaság, hogy újra a nehéz évekre tartalékoljon a büdzsé. Mindez egyébként azért is fontos lenne, mert az USA-ban van legnagyobb a kockázata annak, hogy elszáll az infláció, amit a Trump által beígért adócsökkentés és az infrastrukturális beruházások még csak tetéznének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?