Schmidt Máriánál mindenki többet kínált a Figyelőért, mégis ő kapta a lapot

2017.02.16. 07:07

Interjút adott a HVG-nek a Figyelő korábbi tulajdonosa, Varga Miklós. A lap majdnem csődbe ment, így felszámolóbiztos vette a kezébe az ügyet, ő adta el végül az újságot. Ennek részleteiről beszélt Varga. A történethez annyit még tudni kell, hogy a felszámolóbiztost Börcsök Sándornak hívják, és sajtóhírek szerint meglehetősen jó viszonyt ápol Seszták Miklós miniszterrel.

Varga az interjúban azt mondja,

  • Börcsök korrekten és jól dolgozott, de érezni lehetett a munkájában a politikai hátszelet. Konkrétumot azonban nem mondott az extulaj az interjúban, mert ezeket nem tudja bizonyítani, és "beperelnék, mint a pinty".
  • Az eljárás végén a sok vevőjelölt között egy szakmai befektető sem volt. Egyértelműen látszott, hogy a hatalom miatt venne mindenki újságot
  • Ám ha a szerkesztőség szétzilálódik, nincs szakmai vezető, akkor ez a hatalom is elillan, "huss, mint egy pillangó".
  • Mindenki, aki az eljárás végére ajánlattevőként bennmaradt, az többet ajánlott, mint Schmidt Mária, pontosabban az a cég, amely hivatalosan megvette a lapot, majd rögtön továbbadta Schmidtnek.
  • Az egész eljárásba Vargának nem volt beleszólása a felszámolási eljárás lényege miatt, "neki nem osztottak lapot, ilyen a törvény".
  • Azt látta az elmúlt időszakban, hogy az online lapok nagy része vásárolja a kattintást. "50 és 80 fillér között van egy kattintás ára. Ezt onnan tudom, hogy mi is kértünk árajánlatot, mert napi tízezer kattintás alatt a hirdetők nem foglalkoznak senkivel".