A világ egyik valaha volt legnagyobb üzlete készülődik

2017.02.17. 14:53

Warren Buffett finanszírozásával egyesülhet két globális gigacég, a Kraft Heinz és az Unilever, írja a Business Insider. Mindez óriási üzlet lenne, egészen pontosan az univerzum eddigi harmadik legnagyobb vállalati összeolvadása lehet.

Az Unilever részvéyneinek értéke nagyjából 139 milliárd dollár (nagyjából 40 ezer milliárd forint), a Kraft Heinzé 106 milliárd (31 ezer milliárd forint), utóbbiban van benne  utóbbinak birtokolja nagyjából a harmadát Buffet. A hír hallatára eléggé felfelé indult el mindkét cég részvényárfolyama.

Mind a két cégnek egy sereg ismert márkája van, főleg a háztartási termékek, élelmiszerek. A Karl Heinzé például főleg az USA-ban erős márkanevekben, de nekünk is ismerős lehet a Heinz ketchup vagy Philadelphia sajt. Az Unilever márkáival is bárki találkozhat a világban, többek közt a a Knorral vagy az Axe-szal mi is. 

Az első ajánlatot mindenesetre most visszadobta az Unilever, 143 milliárd dollárért még nem lesz fúzió eszerint, írja a Bloomberg. Ez 50 dolláros részvényenkénti árat jelentett volna, a kétharmadát pénzben fizették volna ki, a maradékot az új közös vállalat részvényeiben. Az Unilever vezetői nem is akarnak tovább tárgyalni, mert szerintük "fundamentálisan alulértékelték" ezzel az ajánlattal a céget. Ami egy dolog, de ettől még részvényeseik gondolhatják másképp, az ügy jó eséllyel még koránt sincs lefutva.