Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ egyik valaha volt legnagyobb üzlete készülődik

2017.02.17. 14:53

Warren Buffett finanszírozásával egyesülhet két globális gigacég, a Kraft Heinz és az Unilever, írja a Business Insider. Mindez óriási üzlet lenne, egészen pontosan az univerzum eddigi harmadik legnagyobb vállalati összeolvadása lehet.

Az Unilever részvéyneinek értéke nagyjából 139 milliárd dollár (nagyjából 40 ezer milliárd forint), a Kraft Heinzé 106 milliárd (31 ezer milliárd forint), utóbbiban van benne  utóbbinak birtokolja nagyjából a harmadát Buffet. A hír hallatára eléggé felfelé indult el mindkét cég részvényárfolyama.

Mind a két cégnek egy sereg ismert márkája van, főleg a háztartási termékek, élelmiszerek. A Karl Heinzé például főleg az USA-ban erős márkanevekben, de nekünk is ismerős lehet a Heinz ketchup vagy Philadelphia sajt. Az Unilever márkáival is bárki találkozhat a világban, többek közt a a Knorral vagy az Axe-szal mi is. 

Az első ajánlatot mindenesetre most visszadobta az Unilever, 143 milliárd dollárért még nem lesz fúzió eszerint, írja a Bloomberg. Ez 50 dolláros részvényenkénti árat jelentett volna, a kétharmadát pénzben fizették volna ki, a maradékot az új közös vállalat részvényeiben. Az Unilever vezetői nem is akarnak tovább tárgyalni, mert szerintük "fundamentálisan alulértékelték" ezzel az ajánlattal a céget. Ami egy dolog, de ettől még részvényeseik gondolhatják másképp, az ügy jó eséllyel még koránt sincs lefutva.