Salamon
-1 °C
13 °C

Belga család tarolt a földárverésen

2017.02.20. 14:32

A Belgiumból áttelepült Claessens család tagjai szerezték a legnagyobb – 900 hektárt meghaladó – területet Somogy megyében a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken – állapítja meg Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár árverésekről készült elemzése, amiről az Agrárszektor számolt be.

A tanulmány szerint Somogy megyében összesen 11 külföldi vagy kettős állampolgár jutott állami földekhez. Ők együtt mintegy 1110 hektárt vásárolhattak meg mintegy 1,15 milliárd forintért. A földforgalmi törvény nem zárta ki külföldiek részvételét a liciteken, ha megfeleltek a földművesekre vonatkozó kritériumoknak.

A belga származású család olyan földeket vett meg, amiket korábban az államtól béreltek. 28 földterületet vettek meg Bolhás, Csurgó, Iharosberény, Nagyatád, Ötvöskónyi és Somogyszob környékén. A család tagjainak együttes nyertes árajánlata 983 millió forint volt.

A földművesek fogalmát a földforgalmi törvény határozza meg. Eszerint földművesnek minősülnek azok, akiknek

  • megfelelő szakirányú végzettségük van,
  • legalább három éve saját kockázatra mezőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon,
  • vagy legalább 25 százalékban tulajdonosai olyan mezőgazdasági termelőszervezetnek, amelynek tevékenységeit személyes közreműködőként végzik.

A földforgalmi törvény nem zárja ki uniós állampolgárok magyarországi tulajdonszerzését, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak.