Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belga család tarolt a földárverésen

2017.02.20. 14:32

A Belgiumból áttelepült Claessens család tagjai szerezték a legnagyobb – 900 hektárt meghaladó – területet Somogy megyében a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken – állapítja meg Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár árverésekről készült elemzése, amiről az Agrárszektor számolt be.

A tanulmány szerint Somogy megyében összesen 11 külföldi vagy kettős állampolgár jutott állami földekhez. Ők együtt mintegy 1110 hektárt vásárolhattak meg mintegy 1,15 milliárd forintért. A földforgalmi törvény nem zárta ki külföldiek részvételét a liciteken, ha megfeleltek a földművesekre vonatkozó kritériumoknak.

A belga származású család olyan földeket vett meg, amiket korábban az államtól béreltek. 28 földterületet vettek meg Bolhás, Csurgó, Iharosberény, Nagyatád, Ötvöskónyi és Somogyszob környékén. A család tagjainak együttes nyertes árajánlata 983 millió forint volt.

A földművesek fogalmát a földforgalmi törvény határozza meg. Eszerint földművesnek minősülnek azok, akiknek

  • megfelelő szakirányú végzettségük van,
  • legalább három éve saját kockázatra mezőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon,
  • vagy legalább 25 százalékban tulajdonosai olyan mezőgazdasági termelőszervezetnek, amelynek tevékenységeit személyes közreműködőként végzik.

A földforgalmi törvény nem zárja ki uniós állampolgárok magyarországi tulajdonszerzését, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak.