Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Külföldi utak, balatoni rajzfilm, Csiga-Biga Alapítvány: újabb milliókat költöttek el Matolcsyék alapítványai

2017.02.28. 18:40

Folyamatosan frissülnek az ötmillió forintot meghaladó szerződések listái és a támogatási szerződéseket tartalmazó táblázatok a Pallas Athéné Alapítványok honlapjain, a listák már az idei évi és tavaly évvégi szerződések adatait is tartalmazzák. A tételek elég vegyesek, a konferenciákhoz, külföldi utakhoz, kiadványokhoz kötődő kiadások mellett akadnak felújítással kapcsolatos költségek, de rajzfilmre adott támogatás is. 

A Pageo 40 ezer eurót, vagyis több mint 12 millió forintot fizetett Parag Khanna bestseller-szerző előadásának biztosítására a Mosaic-Trans nevű cégnek. (A cég visszatérő az alapítványok szerződési listáján, ebben a cikkünkben írtunk már róluk kicsit bővebben.) Közel 15 millió forintot szántak egy HUG nevű, 2000 példányban megjelenő folyóirat 10 számának kivitelezési munkáira is.

pada
Fotó: szarvas / Index

A PADA szerződött a Magyar Építő Zrt.-vel több mint 3 milliárd értékben az Úri utcai ingatlan átalakítására, és szerződést kötött 175 millió forint értékben a Nox-Győrber Konzorciummal is műszaki ellenőrzési munkákra. Ezen kívül több millió forintot fizettek különböző magánszemélyek külföldi útjaira. Azt viszont nem árulták el, hogy kik ezek a magánszemélyek és milyen utakra költötték el a közpénzt.

A PADS sokat költött versenydolgozatok készítésére, junior kutatók nemzetközi cikkeinek támogatására, konferenciákra, rendezvényekre. Az októberi 1,2 millió forint után pedig egy újabb körben 1,3 milliót kapott a Heller Farkas Szakkollégium is. A Jövő Innovációiárt Közhasznú Alapítványnak pedig 15 milliót adtak, hogy kutassa "a hazai közösségi finanszírozás megteremtéseinek lehetőségeit." Utóbbi egy hároméves program egyébként.

A PADOC egy meg nem nevezett magánszemélynek 500 ezer forintot fizet havonta, hogy a romániai támogatások elszámolását intézze, sok hasonlóra adtak ugyanis már támogatást, legutóbb például az erdélyi Gazdasági Randevú nevű rendezvényt dobták meg 4 millió forinttal. A PADMA is öntötte a milliókat különböző magánszemélyekhez, kutatói, egyetemi támogatásokra főként, de fizettek pénzt bontási munkákra is, 42 millió forintot. A PADI 15 millióért szerződött az Innotica nevű céggel, hogy fejlesszék tovább a Pusztaszeri út 59-67. alatt található épületegyüttes hasznosítási koncepcióját, meg szervezzenek ehhez néhány workshopot.

Ugyanez az alapítvány adott 740 ezer forintot egy állatterápiával foglalkozó kutatásra a Csiga-Biga Mozgás-és Képességfejlesztő Alapítványnak, valamint 8,7 milliót a Budapest Film Produkciós Filmelőállító Kft.-nek egy a Balaton partján játszódó rajzfilm pilotjára, ami az ígéret szerint megújítja a magyar animációs filmgyártást. A közpénzt költő alapítványok gazdálkodásáról korábban itt írtunk részletesebben.

Több mint 6 millió forintot kapott a Kairosz kiadó Bayer Zsolt, Boros Imre és Bogár László "Háttérképek háttérképe" című könyvének támogatására. Ez egy Echo tévés műsor elmúlt öt évének "legizgalmasabb beszélgetéseinek" leirata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!