Ha van ügyfélkapuja, már megnézheti az adóbevallását

2017.03.16. 00:15

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 15-én délután mindazok számára elérhetővé tette az idei személyi jövedelemadó-bevallásuk automatikusan összeállított változatát, akik rendelkeznek az Ügyfélkapu-regisztrációval.

A NAV által adóbevallási tervezetnek nevezett számítást erre a linkre kattintva érhetik el mindazok, akik megfelelnek a feltételeknek. (Bár csütörtökön kora délután valamiért csak hibaüzenet fogadja a látogatókat.) A bejelentkezés után egy egyszerűsített felületen kattintgatva juthatunk hozzá az információkhoz, és mód van az adóbevallási ívek megtekintésére és letöltésére is.

A NAV honlapján olvasható üzenet szerint "az adóbevallási tervezet a 2016-ban megszerzett jövedelmeiről szóló kimutatás, melyet az ön munkáltatója, kifizetője által megadott adatokból állítunk össze". A NAV kiszámítja ön helyett a jövedelmét terhelő adót, számításba veszik az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy az adózónak visszajáró összeg.

Aki egyetért tervezet eredményével, a megfelelő gombra kattintva elfogadhatja azt, aki módosítani szeretné az ott szereplő adatokat, az szintén ezen a felületen találja meg az erre szolgáló részt.

A bevallástervezetet amúgy minden bevallásra kötelezett adózó számára elkészítette a NAV, de csak azok tekinthetik meg elektronikusan, akik rendelkeznek Ügyfélkapu-regisztrációval, vagy akik március 15-ig kérték, hogy emailen vagy postán küldje el nekik a nyomtatványt az adóhivatal.

Fontos, hogy aki május 22-ig nem nyilatkozik, annak a tervezet a végleges adóbevallásává válik. Ha önnek nincs Ügyfélkapu-regisztrációja, de május 22-i határidőig szerez, akkor még megtekintheti, módosíthatja vagy jóváhagyhatja elektronikusan a tervezetet. Az SZJA-val kapcsolatos további újdonságok és tudnivalók részletes ismertetőjét ide kattintva olvashatja el.