Lukács
1 °C
14 °C

Brutálisan pazarolnak a fűtéssel a magyarok

2017.03.20. 08:02

Irtózatosan pazarlóan fűtenek a magyarok, már ha lehet hinni a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének erről szóló tanulmányának. Eszerint ugyanis a hazai lakások az uniós átlagnál 19 százalékkal több hőenergiát fogyasztanak - írja a Magyar Nemzet.

A WWF Magyarország megállapította, hogy az ország energiafelhasználásának 40 százalékát az épületek használják el, az ingatlanok fogyasztásának háromnegyedét pedig a fűtés teszi ki.

A tanulmány szerint

  • a lakásállomány nem felel meg a napjainkban elvárható hőtechnikai követelményeknek, miután a fajlagos energiafogyasztásuk évente meghaladja a 300 kilowattórát négyzetméterenként.
  • A lakásállomány csaknem kétharmadát kitevő 2,85 millió családi házból 2,5 millió pedig egyáltalán nem kapott szigetelést.
  • Egy bécsi otthon energiafogyasztása feleakkora, mint egy budapesti lakásé.

A tanulmány hangsúlyozza: az épületek megfelelő szigetelésével télen - a falak állapotától függően - 35-40 százalékos, illetve 60-65 százalékos energiamegtakarítás is elérhető, nyáron pedig 5-7 fokkal csökkenthető a lakások hőmérséklete. Ezáltal a fűtésre fordított költség felét is meg lehet spórolni, nyári hónapokban pedig csak extrém meleg esetén kell használni a klímaberendezéseket.

Az energiahatékony házakról és az így elérhető rezsimegtakarításról itt írtunk részletesen.