Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Japán kézben a pilzeni sör

2017.03.31. 17:58

A japán Asahi Breweries söripari konszern irányítása alá került a pilzeni sörgyár pénteken – írja az MTI. Az Európai Bizottság a SABMiller kelet-közép-európai érdekeltségeinek az értékesítését szabta meg az AB Inbev és a SABMiller söripari konszern fúziója engedélyezéseként feltételeként. A japán sörgyártó 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller söripari konszern számos cseh, szlovák, lengyel, magyar és román márkát magában foglaló termékportfóliójáért.

A pilzeni sörgyárban 1842-ben készült első alkalommal "fenékerjesztéses" eljárással a manapság pilzeniként ismert sör. Tom Verhaegen, az Asahi európai üzletágának igazgatója a cseh CTK hírügynökségnek kijelentette: az Asahi a hagyományos cseh sörkultúra ápolására törekszik. "A Pilsner Urquell és az Asahi nem csak a hagyománytiszteletben, de az innováció iránti elkötelezettségben is közel áll egymáshoz" – tette hozzá. 

A pilzeni sörgyár, a Plzensky Prazdroj 2015-ben bel- és külföldön több mint kétmillió hektoliter Pilsner Urquell márkájú sört értékesített. További nyolc millió hektolitert forgalmazott a Gambrinus, Kozel, Birell és más egyéb márkákból. A 2016-os értékesítési adatokat áprilisban teszi közzé a vállalat.