Százmilliós büntetést kapott a Deutsche Bank

2017.04.21. 15:06

Összesen 157 millió dollárra büntette a Deutsche Bankot az amerikai központi bank szerepét ellátó Federal Reserve, amiért a bank túl kockázatosan tőzsdézett, a brókerei pedig összebeszéltek más bankok kereskedőivel. A büntetés nagyobb részét azért kapta a német bank, mert annak devizatréderei más bankok kereskedőivel cseteltek és összebeszélve potenciálisan befolyásolták a devizaárfolyamokat. Korábban ugyanilyen módszerrel mozgatták tréderek a bankközi kamatokat Londonban, ami az elmúlt évek legnagyobb pénzügyi botrányához vezetett, több kereskedő pedig büntetőeljárás is indult ezért, úgyhogy erre azóta nagyon odafigyelnek a hatóságok.

A Fed viszont azért is megbüntette a Deutsche Bankot, mert az megszegte az ún. Volcker-szabályt. Ez a szabály az Obama-kormány nagy pénzügyi reformjának, a válság után bevezetett Dodd-Frank törvénynek a része és azt mondja ki, hogy a bankok nem tőzsdézhetnek a saját pénzükkel, csak olyan befektetéseket tehetnek, amikre a megbízóik engedélyt adnak. A mostani büntetésben az az érdekes, hogy a Fed a szabály bevezetése óta még senkit nem büntetett meg ezért, pedig 2008 előtt standard gyakorlat volt, hogy a bankok a saját tőkéjükkel is beszálltak egy-egy üzletbe, és ahogy a Deutsche esete mutatja, ez a gyakorlat még mindig él.

Viszont nem kizárt, hogy a német bank lesz az első és az utolsó cég, amelyet megbüntettek a Volcker-szabály alapján, mert Donald Trump kormánya korábban már pedzegette, hogy eltörölnék a szabályt, a Dodd-Frank törvény más intézkedéseivel együtt. Trump pénzügyminisztere, a korábban a Goldman Sachs befektetési bankáraként dolgozó Steven Mnuchin például korábban arról beszélt, hogy a Volcker-szabály megfolytja a kereskedést. Arra viszont még nincs konkrét terv, hogy visszavonják vagy lazítsák a szabályozást.