Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Csődöt jelentett Puerto Rico

2017.05.04. 09:47 Módosítva: 2017.05.04. 10:38

Puerto Rico kormányzata szerdán csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot - írja az MTI.

Ricardo Rosselló kormányzó bíróság által felügyelt adósság-átütemezést kért a fennálló 73 milliárd dollárnyi adósságára, ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú helyi kormányzati csődjét jelentette be. A szövetségi felügyeleti bizottság - amelyet az amerikai kongresszus tavaly éppen a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hívott életre - azonnal jóváhagyta a kormányzó kérelmét, és ezzel egyúttal védelmet is nyújtott Puerto Ricónak a pénzükért jelentkező hitelezők ellen.

Ez a védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak. Rosselló kormányzó a fővárosban, San Juanban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csődeljárási kérelmet már kedden este előterjesztette, miután az Egyesült Államok szövetségi kormányzata nem akarja megsegíteni a szigetet. "Elkötelezettek vagyunk, hogy jóhiszemű tárgyalásokkal egyezségre jussunk hitelezőinkkel" - mondta a kormányzó.

Puerto Rico a Nagy-Antillák legkeletibb szigete, az Egyesült Államok külbirtoka. Az alkotmány szerint önálló állam, de önként társult az Egyesült Államokhoz.