Hol dolgozik a magyar?

2017.05.07. 07:40

2015 novemberében egy térképen ábrázoltuk, hogy melyik megyében melyik cég a legnagyobb foglalkoztató. A térkép bejárta az egész világot, viszont azóta eltelt nagyjából másfél év, a magyar gazdaságban felütötte fejét az iparágakon átívelő munkaerőhiány, és több megyében új cégek lettek a legnagyobb munkáltatók. A Bisnode üzleti információszolgáltató cég gyűjtése alapján ezért térképen ábrázoltuk a 2017. március eleji állapotokat.

Fontos megjegyzés, hogy egyrészt mi a cégek által közölt hivatalos létszámadatok alapján dolgoztunk, ami nem mindig egészen azonos a ténylegesen ott dolgozók számával. Másrészt a térképet az alapján készítettük, hogy az adott megyében bejelentett székhely szerint melyik vállalat a legnépesebb: vagyis nem elsősorban azt mutatja, hogy melyik megyében melyik cégnél dolgoznak a legtöbben, hanem hogy melyik a megyébe bejelentett, legtöbb magyarnak munkát adó cég. (Persze előbbi is érdekes lenne, de az érintett állami hivatalok ilyen adatokkal nem tudtak szolgálni.)

2015 óta

  • Győr-Moson-Sopron megyében a korábbi legnagyobb foglalkoztató, az Audi Hungária Motor beolvadással megszűnt, így az Autoliv lett a legnagyobb. (Cikkünk megjelenése után több olvasónk is jelezte, hogy az Audi Hungaria Motor Kft. mint cégnév tényleg megszűnt, de csak mert magába olvasztotta a Services üzletágát, így Audi Hungaria Zrt. néven továbbra is üzemel, és több mint 12 ezer embert foglalkoztat, így tehát valójában az Audi a megye legnagyobb foglalkoztatója.)
  • Komárom-Esztergom megyében a Magyar Suzuki létszáma 2892 főre csökkent, így a Coloplast lett a legnagyobb foglalkoztató 3801 alkalmazottal.
  • Nógrád megyében a korábbi első Palóc Nagyker csődbe ment. A legnagyobb foglalkoztató a Mahle Compressors lett: a cégnél 876-an dolgoztak március elején.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi Lego-gyár 2130 munkavállalóval pont 30 fővel előzi meg a korábbi első Pro-Teamet.

Négy megyében volt változás 2015 óta

Nemrég felmerült, hogy a debreceni Tevánál több ezer főt érintő leépítés jöhet: erről egyelőre nem sok konkrétumot lehet tudni, de azért érdemes megemlíteni, hogy ha lesz leépítés, az könnyen módosíthatja a Hajdú-Bihar megyei sorrendet.

Nem változott, hogy Budapest foglalkoztatottság tekintetében is vízfej, ugyanis itt még mindig csaknem 32 ezres létszámra volt szüksége a Magyar Postának, hogy első legyen, miközben Nógrádban a Mahle Compressors 876 fővel is a legnagyobb foglalkoztató volt (korábban itt az azóta megszűnt Palóc Nagyker 1300 fővel volt első a megyei foglalkoztatók listáján).

A térkép alatt a legnagyobb foglalkoztatók tulajdonosának nemzetiségét is feltüntettük, így látszik, hogy a cégek többsége külföldi tulajdonban van. Az sem változott, hogy jelentős részük a gépgyártáshoz, autógyártáshoz köthető, de több kereskedelemmel foglalkozó cég is felkerült a listára.

A munkaerőhiány miatt a 2015 novembere óta eltelt nagyjából másfél évben a legtöbb megyében nőtt a legnagyobb foglalkoztatóknál dolgozók száma: a legnagyobbat a Csongrád megyei ContiTech létszáma nőtt, kicsit több mint 18 százalékot, de a balassagyarmati Mahle és a tatabányai Coloplastnál is nagyjából 14 százalékkal többen dolgoztak nemrég 2015-höz képest. A tiszaújvárosi Jabil és a Pest megyei Tesco viszont úgy tudtak a legnagyobb megyei foglalkoztatók maradni, hogy tíz, illetve négy százalék körül csökkent a munkavállalóik létszáma.