Marad az áremelkedés az ingatlanpiacon

2017.05.12. 14:45

A hazai lakásárak országos átlagban mintegy 15,4 százalékos éves növekedést mutattak az elmúlt év végén, ami mögött továbbra is jelentős területi eltérések húzódtak meg – írja az MNB friss Lakáspiaci jelentésében. A fővárosban tapasztalható a legnagyobb – éves összevetésben 22,5 százalékos – lakásár-emelkedés, ami jelentősen meghaladja a vidéki városokban, valamint a községekben tapasztalt lakásár-dinamikát (előbbiekben 2016 során emellett 13,8, míg a utóbbiakban 9 százalékot alig meghaladó mértékű lakásár-emelkedést figyelhettünk meg).

2016 során a hitelezési folyamatok is tovább támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését. Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 százalékkal nőtt, miközben a lakásvásárlások mintegy feléhez hitelfelvétel is kapcsolódik. A kedvező hitelkamatok hatását azonban ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak, írja a jegybank.

Összességében a lakáspiac aktuális folyamatai alapján megállapítható, hogy a piac élénkülése túljutott kezdeti szakaszán, és a lakáspiaci ciklus egy érettebb szakaszába jutott, de a lakásárak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető. Az eddigi áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat, így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött piacról sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagában számított emelkedésének tekintetében.