Auguszta
-4 °C
2 °C

Trump el is kezdi lebontani az amerikai szabadkereskedelemet

2017.05.19. 17:30

Donald Trump amerikai elnök hivatalos levélben tudatta a kongresszus vezetőivel, hogy kormánya nemsokára elkezdené újratárgyalni a Mexikóval és Kanadával még 1994-ben kötött NAFTA szabadkereskedelmi egyezményt. A levél szerint a NAFTA egyezményt, amely ellen Trump többször is felszólalt a választási kampányában, modernizálásra szorul. A BBC azt írja, hogy a hivatalos levél leküldése után 90 nappal kezdődhetnek a tárgyalások, vagyis leghamarabb augusztusban kezdhetnek tárgyalni a szabadkereskedelmi egyezmény újraírásáról. 

Trump a kampányának egyik fő üzenete volt, hogy visszahozza az Egyesült Államokba azokat az ipari munkahelyeket, amelyek szerinte a szabadkereskedelmi egyezmények miatt mentek Mexikóba vagy a Távol Keletre, nagy munkanélküliséget hagyva maguk után az USA ipari régióiban. Ebben van is igazság, bizonyos régiók gazdaságát eléggé tönkre vágta, hogy külföldre ment az ipar (ezekben a régiókban elég népszerű is Trump), viszont a NAFTA miatt autóktól mobiltelefonokon át az avokádóig rengeteg termékhez jutnak hozzá olcsóbban az amerikaiak, mintha ezeket otthon kellene termelni, vagy vámmal együtt kellene importálni. 

Kanada és Mexikó Kína után az Egyesült Államok második és harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, úgyhogy elég nagy hatása lehet minden félre, ha Trump újra akarja írni az egyezményt. Trump már a kampánya alatt is ígérte, hogy véget vet a NAFTA-nak, legutóbb pedig akkor merült fel, hogy valamit kezdeni kellene a szerződéssel, amikor Trump meglebegtette, hogy Mexikóra kivetett 20 százalékos importvámból fedezné másik nagy kampányígérete, a határfal költségeit. Nem ez lenne az első szabadkereskedelmi egyezmény, amelynek Trump nekimegy, nem sokkal hivatalba lépése után kivonta az Egyesült Államokat a TPP nevű csendes óceáni szabadkereskedelmi egyezményből, amely a világ egyik legnagyobb ilyen egyezménye lett volna. 

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft