Hermina
15 °C
27 °C

Háttérbe szorul Matolcsy nagy rajongója

2017.05.23. 08:49

Szokatlan időpontban, a szemeszter közepén váltották le Matolcsy György nagy tisztelőjét, Lentner Csabát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közpénzügyi Tanszékének élén, ami Matolcsy György NKE-n belüli befolyásának csökkenését jelentheti - írja a 24.hu.

A lap cikkéből az derül ki, hogy Lentnernek április 30-án volt az utolsó munkanapja a tanszék élén, amit május 1-től Államháztartástani és Pénzügyi Jogi Intézetre neveztek át, és Nyikos Györgyi vette át az irányítását. Lentner nem távozik az egyetemtől, ugyanis az egyetem szenátusa április elején létrehozott egy új kutatóintézetet, és ennek vezetésével bízta meg Lentnert.

Lentner olyasmiket mondott korábban Matolcsyról, hogy lassan szobrot kellene neki állítani, hogy ő a nemzetgazdaság motorja, vagy hogy a fejében lévő szellemi muníció mozgatja a GDP-t. Lentner volt Matolcsy Phd-s témavezetője is az egyetemen, de nemrég kiderült, hogy Matolcsynak nincs elég nyelvvizsgálja, ezért feladja a doktori képzést.

A lap szerint Lentner leváltásával együtt ezt már könnyen lehet "matolcsytlanításnak" értelmezni, ugyanakkor az egyetem igyekszik ezt cáfolni. Az NKE szerint ugyanis nincs abban semmi különös, hogy az év közepén váltják le egy tanszék vezetőjét, és valójában csak arról van szó, hogy Lentnert 2016 februárjától eredetileg 2016 végéig bízták meg az említett intézet vezetésével, megbízatását pedig meghosszabbítottak az idén április végéig, az új kutatóközpont létrehozásáig.

A 24.hu cikke ezzel kapcsolatban annyit jegyez meg, hogy mind az intézet, mind a kutatóintézet élére megbízott vezetőt jelöltek ki, és a vezetői pályázati eljárás még folyamatban vannak, ami viszont nem arra utal, hogy jó előre készültek volna már az átszervezésre.

A lap szerint ugyanakkor Matolcsy NKE-n belüli befolyásának csökkenését jelzi, hogy miközben Lentner tanszékvezetőként hat embernek, öt, az intézethez rendelt PhD-hallgatónak és mintegy 15 külsős előadónak volt a vezetője, a kutatóintézetben csak 3 fő tartozik majd alá. Szintén fontos részlet lehet, hogy a Közpénzügyi Tanszéknak a Magyar Nemzeti Bank kiemelt szakmai partnere volt, ami az új kutatóintézetről már nem mondható el.