Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Kivezetik az FHB-t a tőzsdéről

2017.05.23. 10:01 Módosítva: 2017.05.23. 10:19

Nyilvános vételi ajánlatot tesznek a szövetkezeti hitelintézetek az FHB Jelzálogbank részvényeire, vagyis kivezetik a bankot a tőzsdéről - derül ki a jelzálog-hitelintézetnek a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfő este közzétett tájékoztatásából. Ez nem jó hír a magyar tőzsdének, a takarékszövetkezetek integrációja felől nézve viszont logikus lépés.

A részvényesek, köztük a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó KZF Vagyonkezelő nagyot nyerhetnek az akcióval, a Portfolio számításai szerint közel 640 forintos, vagyis a tegnapi záróértéknél 20 százalékkal magasabb áron vásárolhatják fel részvényeiket a takarékok. A részvények árfolyama már most kilőtt, 7,5 százalékos pluszban jár kedd délelőtt a hétfői záráshoz képest. 

Az FHB papírjai 2003 óta forognak a BÉT-en, a társaság jelenleg 83 millió darab részvénnyel rendelkezik. Jelen állás szerint a Takarékbank Zrt. 24,2 százalékos, a Clearstream Banking SA 13,2 százalékos, a Fókusz Takarékszövetkezet 13,1 százalékos, a B3 Takarékszövetkezet 10,5 százalékos, a KZF Vagyonkezelő 9,8 százalékos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 7,2 százalékos tulajdonnal rendelkezik a bankban. Kisrészvényesek 21,9 százalékot birtokolnak. 

A Takarékbank tájékoztatása szerint hétfőn hatályba lépett a Takarékbank és az FHB Jelzálogbank további huszonegy, a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz tartozó részvényese között létrejött úgynevezett Összehangolási Megállapodás. Ennek alapján a résztvevők a tőkepiaci törvény szerint összehangoltan eljáró személyeknek minősülnek, ezáltal pedig nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségük van a társaság által kibocsátott, nem az összehangoltan eljáró személyek tulajdonában levő részvényekre. A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának stratégiai célja, hogy a társaság és az integráció hitelintézet tagjai az FHB Jelzálogbank száz százalékos tulajdonosai legyenek.