Rákapcsolt a vidéki lakásépítés

2017.05.24. 09:42

Új időszak indul a második félévben az új lakások piacán, megkezdődik az elmúlt 1-2 évben épített lakások átadása – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Ráadásul a következő időszakban egyre nagyobb számban jelennek meg majd az új lakások, mivel a lakásépítési kedv jelentősen emelkedett: az első negyedévben országszerte 2879 új lakóépület építésére adtak ki engedélyt, ami 48 százalékos növekedést jelentett éves szinten.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az az országos újlakás-kínálatban szerény mértékben 47 százalékra nőtt az eladó vidéki lakások aránya, de Budapest még mindig többségben van a maga 53 százalékos arányával. A vidéki lakásépítések egy része nem társasház-fejlesztés, hanem családiház-építést takar, ez egyben azt is jelenti az elemzés szerint, hogy a vidéki lakásépítési kedv megugrása kiegyensúlyozottabb piacot vetít előre.

A cég adatai szerint továbbra is óriás szakadék tátong árak tekintetnében a főváros és a vidék közt: Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt, míg a többi városban 300-400 ezer forint közt kaphatunk egy négyzetmétert. Kecskeméten 400 ezerért, Győrben 360 ezerért, Miskolcon 327 ezerért, Debrecenben 302 ezerért, Szolnokon pedig csak 298 ezerért kínálják az új lakások négyzetméterét. Az áremelkedés mértéke nagyon eltérő városról városra, a fővárosban 14-15 százalékkal, Miskolcon több mint 20 százalékkal nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára tavaly májushoz képest, Debrecenben azonban mindössze 3 százalékos volt a drágulás.