Felfüggesztették a Wingholding kötvényeinek kereskedését

2017.05.25. 09:47 Módosítva: 2017.05.25. 16:26

Az MNB csütörtöktől átmenetileg felfüggesztette a Wingholding Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. kötvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat – írja a jegybank közleményében. Az MNB a kibocsátót egyúttal 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte. A moratórium a törvény által előírt rendszeres tájékoztatás Wingholding Zrt. általi közzétételéig marad érvényben. 

Az MNB folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy a Wingholding által a 2016. pénzügyi évről készített és korábban közzétett éves jelentés tartalmi elemeit a kibocsátó legfőbb szerve, a közgyűlés ez idáig nem fogadta el. A cég tehát jelenleg egyáltalán nem rendelkezik konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértés miatt a megfelelő éves jelentés közzétételéig az MNB mától felfüggesztette a Wingholding kötvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a kibocsátót 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Az MNB 2017 májusában emellett az éves jelentését nem a Tpt. által előírt határidőben közzétevő Opimus Group Nyrt.-vel, a Magyar Export-Import Bank Zrt.-vel, a Duna House Holding Nyrt.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, az Erste Jelzálogbank Zrt.-vel, a Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel szemben figyelmeztetés intézkedést alkalmazott.

A Wingholding az MNB közleményére reagálva jelezte, hogy "adminisztratív hibáról" van szó, haladéktalanul a közgyűlés elé terjeszti az éves beszámolót és annak elfogadásával együtt kezdeményezi a kötvényei tőzsdei kereskedésének újraindítását.

Hozzátették: a cégcsoportja egyes tagjai már 2017. április 28-án lezárt, valós, auditált és végleges tartalmú pénzügyi beszámolókkal rendelkeztek, azokban változás azóta nem történt. A pénzügyi beszámolók tartalmát a tulajdonosok ismerték és elfogadták, azok közzétételét jóváhagyták. 

A Wingholding Zrt. már az MNB döntését megelőzően kitűzte közgyűlésének dátumát - május 31-re -, amelyen megtörténik az éves beszámoló elfogadása. A dátum kitűzésekor azonban adminisztratív hiba történt, ami miatt a közgyűlés időpontja a tőzsdei határidők utánra került - olvasható a közleményben.