Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nem kapják meg a várt béremelést a bírák

2017.06.01. 07:49

Nem kapják meg a bírák a 2018-as költségvetésben megígért 15 százalékos béremelést, ezt javasolta a kormány és fogadta el a költségvetési bizottság fideszes többsége a szerdai ülésén a Napi.hu cikke szerint. A kormány inkább csak 5 százalékos emelést támogat, és most, így 5 milliárd forinttal csökkentették a bíróságok tervezett kiadásait is.

Emelik húszmilliárd forinttal a Paks 2 2018-as költségeit: az erőműre 107 milliárd forint megy el hazai forrásból, most a kormány azt javasolja, hogy további 20 milliárdot különítsenek el a „kerítésen kívüli projektekre”.

A népesedési program költségeit Lázár csak 2018-ra 100 milliárd forintra becsülte, ám ebből eddig nem sok jelent meg fedezetként a büdzsében. A kabinet most tett néhány javaslatot, ám így is csak 17 milliárdot szavazott meg ilyen célokra a költségvetési bizottság.

Bölcsődei fejlesztésekre elkülönítettek 3,5 milliárd forintot, illetve 3 milliárdot családpolitikai programokra. Tízmilliárd forinttal megemelték a lakástámogatási kiadásokat, ebből törlesztenék a három- és többgyermekes családok hiteleit is.

Kap viszont 650 millió forintot a Kopp-Skrabski Demográfiai és Családkutató Intézet. Az intézetnek ugyan még honlapja sincs, de a kormány demográfia programja a Kopp–Skrabski házaspár korábbi kutatásaiból indult ki. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter egy interjúban azt mondta, hogy majd a tartalékokból adnak pénzt.

A kormány döntése szerint ötmilliárd forintot kap 2018-ban a még nem létező Csoóri Sándor Alap, amelynek feladata a népi kultúra támogatása lesz. A ciszterci és a premontrei rend is megér az adókivetőnek plusz 6,2 milliárd forintos kiadást.

Egymilliárdot javasol kormány a Blaha Lujza tér rendbetételére. A Liget-projektre ömlik a közpénz: a kormány plusz 2,7 milliárd forintot költene mélygarázsépítésre a Városligetben. Szintén a projekt része a budapesti állatkert felújítása, az ott épülő Pannon Park 2018-as építési keretét 1,7 milliárdról 7,8 milliárdra emeli a kormány.

A parlament költségvetési bizottságának fideszes többsége kritika nélkül megszavazta a kormány javaslatait a 2017-es költségvetés módosításról is: így az amúgy hatalmas, 120 milliárd forintos költségvetési tartalékot 20 milliárddal megfejelték, ezzel már 140 milliárdra rúg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek