113 ezer euróért aludtak a kamionjukban a román kamionosok Belgiumban

2017.06.06. 11:13

Összesen mintegy 113 ezer euró bírságot szabtak ki a hétvégén a belga hatóságok azokra a sofőrökre, akik a pihenőidőre vonatkozó szabályokat megszegve a kamionjukban töltötték az éjszakát – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden, írja az MTI.

A beszámoló szerint az észak-belgiumi, flamand ajkú Zeebugge kikötővárosban a pünkösdi hosszú hétvége alatt a belga hatóságok 120 kamiont ellenőriztek, hogy azok sofőrjei betartják-e a pihenésre vonatkozó szabályokat.

Az ellenőrzésen 46 sofőr akadt fenn, akik nem tartották be azt a belga rendelkezést, amely szerint 14 naponként megszakítás nélküli, 45 órás pihenőidőt kell eltölteniük, továbbá azért, mert az előírásokat megszegve nem kereskedelmi szálláshelyen, hanem a kamionjukban töltötték az éjszakát. Mint közölték, az ellenőrzések során több esetben feszültség alakult ki a hatóság emberei és a sofőrök között, három embert előállítottak.

A napilap információi szerint a megbírságolt, főként román és bolgár kamionosok inkább a járművükben alszanak, vállalva ezzel az ellenőrzés veszélyét és a vele járó büntetést, hogy a napidíjat és a szabályszerű pihenésre szánt összeget megtakarítsák.

Magyarországon a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) egy nemrégiben Németországban hatályba lépett intézkedés ellen tiltakozik, amely szerint május 25-től bírsággal sújtják a kamionsofőrt és az őt alkalmazó céget, ha a pihenőidőt nem szállodában tölti.

Az egyesület szerint magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg ez a protekcionista rendelkezés, amelyet most Belgium és Franciaország után Németországban is bevezettek. A szállás- és parkolási díjak miatt a vállalkozások kénytelenek lesznek a fuvardíjaikat 3-5 százalékkal növelni, ami évi 21-37 milliárd forint többletköltséget okoz a magyar fuvarozó vállalkozásoknak. A korábban bevezetett nyugati minimálbér-előírások 15-30 százalékos díjemelést indokló hatásával együtt ez jelentős piacvesztéshez vezethet.