Mesés profitot hoztak össze Mészáros építőipari cégei

2017.06.08. 07:22

Mészáros Lőrinc családi hálózata közel 20 százalékos profitrátával dolgozott 2016-ban az építőiparban, miközben például a hazai piacon politika-függetlenként kezelt KÉSZ Építő Zrt.-nél ez az arány 2,5 százalékos volt – derül ki a Heti Válasz cikkéből, ami alapján jól látszik, hogy a kormányközeli építőipari cégek iszonyatosan túlárazott közbeszerzéseken gazdagodtak tavaly.

A cikkből kiderül, hogy a legnagyobb bevétel-arányos nyereségrátával 2016-ban Szijj László cége, a Duna Aszfalt dolgozott, ugyanis 32,49 milliárdos árbevétel mellett 11,11 milliárdos profitot termelt, ami 34,2 százalékos profitrátát jelent.

Mészáros Lőrincék családi cégei a lap számításai szerint tavaly 19,3 százalékos nyereségrátát hoztak össze. Ezekhez képes elenyésző a szintén kormányközelinek számító Garancsi István-féle Market Építő 2,48 százalékos nyereségrátája, de Simicska Lajos Közgépje is csak 2,5 százalékos nyereségrátát produkált tavaly.

A cikk szerint a felcsúti lobbi jövedelmezőségére nincs épeszű magyarázat; az építőipar gép-, eszköz- és humánerőforrás-igénye óriási, tehát csak akkor lehet ilyen számokat produkálni, ha a hatalom szíves közreműködésével durván felülárazzák az állami tendereket.