Parlament: több pénz jut Paks 2-re és családtámogatásra

2017.06.12. 16:25

Elfogadta hétfőn a parlament 124 igen, 55 nem szavazattal és 5 tartózkodással a 2018-as költségvetés összegző módosító javaslatát, ennek alapján az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének bevételi és kiadási főösszegét mintegy 11 milliárd forinttal megemelte, a deficit változatlan maradt. A jövő évi költségvetéshez elfogadott módosítások az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatnak.

A támogatott módosító javaslatsor alapján a jövő évi büdzsé bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban, kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban, a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintba állapította meg a parlament.  

A költségvetési módosító a következő területekre szán több pénzt, mint korábban:

  • A legnagyobb tételt a Paks II. beruházásra szánt, 20 milliárd forintos többletforrás jelenti, ez állna a beruházás úgynevezett "kerítésen kívüli" fejlesztéseinek a rendelkezésre;
  • A turizmusra is több pénz jut majd jövőre, a Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat 16,4 milliárd forint többletforrást kap;
  • Növekednek majd a családtámogatások is az eredeti költségvetési javaslathoz képest, erre 19-20 milliárd forintot csoportosít át a módosítás.

A családtámogatásokon belül 3 milliárd forint többletforrást kapnak a kormány "családok éve" programjai, 3,5 milliárd forint többletforrás jut a bölcsődékre, 10 milliárd forintból csökkentik majd a 3 vagy többgyerekesek hiteltartozásait, a gyereket vállalók diákhiteleit pedig egymilliárd forintból csökkentik. 

A családok és atomerőművek mellett több pénzt kap majd a ciszterci és premontrei rend, amelyek együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrásból ünnepelhetik majd a 2018-ban esedékes évfordulóikat. 

Bár jelentős, több mint 125 milliárd többletkiadást tartalmaznak az Országgyűlés által elfogadott, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok, ez azonban az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtat a módosító szerint, a várthoz képest jobb gazdasági növekedéstől ugyanis több bevételt remél a kormány, bizonyos kiadásokat pedig csökkentenek majd, ezek pedig fedezik majd a nagyobb költségeket. 

A módosító megszavazása után az egységes költségvetési javaslatot ezután megküldik a Költségvetési Tanács elnökének, a tanács három napon belül tájékoztatja a házelnököt a véleményéről, így várhatóan csütörtökön szavazhat majd a 2018-as költségvetésről az Országgyűlés.