Új gigacégbe szervezik a közműszolgáltatást

2017.06.13. 15:42

Június végére megváltozik a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság neve és tulajdonosi struktúrája, a Főgáz és leányvállalatai száz százalékban a NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába kerülnek, az NKM tulajdonosa pedig a magyar állam, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MVM Magyar Villamos Művek lesz – derül ki a Nemzeti Közművek Zrt. keddi közleményéből.

A kormány rendeletével nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. - amelynek új neve NKM Nemzeti Közművek Zrt. - apport útján megszerezze az MFB Zrt. tulajdonában álló Főgáz-részvények száz százalékát. A tranzakcióra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az engedélyt megadta.

Az apport június végi zárása után az NKM Nemzeti Közművek Zrt. lesz a Főgáz és a Démász száz százalékos tulajdonosa. A tranzakció-sorozattal a társaság tulajdonosi szerkezete is átalakul, a Nemzeti Közművek tulajdonosai 50 százalékban a magyar állam és az MFB Zrt., illetve 50 százalékban az MVM Zrt. lesz. 

A Főgáz 3,4 millió lakossági földgázfogyasztó ellátásáról gondoskodik. A Démász a napokban szerezte meg országos egyetemes szolgáltatói engedélyét, ezzel a nemzeti villamosenergia-szolgáltatás további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte. Az, hogy a Főgáz a Nemzeti Közművek teljes értékű tagjává válik, illetve a Démász villamosenergia-szolgáltatói tevékenysége országossá bővült, minden ügyfél számára lehetőség, hogy egy kézben tarthassa a villamosenergia- és földgáz-szolgáltatással kapcsolatos ügyeit - mondta a váltás kapcsán Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.