Kétperces akciót hirdetett a kozmetikai cég, büntetett a GVH

2017.06.20. 16:33

Félmillió forintra büntette a GVH a Manna Natúr Kozmetikum Kft.-t, a Manna Natúr Kozmetikum Európa Zrt.-t pedig figyelmeztetésben részesítette egy fura akció miatt, ami 2015 végén és 2016 elején futott a két cég honlapján.

„Egyedi ajánlat csak Neked! Repülj el a mediterrán vidék narancsligetébe az elbűvölően illatos Dolce Vita szappannal, most 1270 Ft helyett csak 990 Ft-ért!

Figyelem ez egy megismételhetetlen, egyszeri ajánlat, ha lejár az idő, ez az ablak eltűnik! Ajánlatunk még ... másodpercig él (piros keretben, a kipontozott résznél 2 perctől másodpercenként számol vissza folyamatosan a rendszer) (...)”

A versenyhivatal szerint ez nem volt oké, ez megtévesztő gyakorlat, nem is megismételhetetlen az akció, és nem is volt egyedi az egész, az akció független volt a kosár tartalmától vagy a vásárlói előzményektől, preferenciáktól. Emellett nem is csak két percig volt elérhető a kedvezményes ajánlat, amivel szintén átverték a fogyasztókat. Mondjuk csak azok találkozhattak újra és újra az ugyanolyan tartalmú ajánlatokkal, akik nem léptek be regisztrált felhasználóként a rendszerbe.

A félmilliós büntetést a realizált nettó árbevétel alapján szabták ki, a figyelmeztetést pedig azért rótták ki, mert ez a cég első büntetendő versenyjogi húzása, és kkv-kat nem is feltétlenül akarnak nagyon megbüntetni mindig. A szappanos cég szerint ők elvárható gondossággal jártak el, értetlenül állnak a versenyhivatal problémái előtt, és megfontolják, hogy akár jogi lépéseket is fognak tenni.