Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szakszervezetek tüntetnek a Tescónál

2017.06.20. 20:22

Elakadtak a bértárgyalások a Tescónál, mert a munkáltató továbbra is bruttó, dolgozónként 4 ezer forintos béremeléssel számol - mondta Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. A KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) ezért tüntetésbe kezdett.

A Tesco sajtóosztálya az MTI megkeresésére közölte, tudomásul veszi a demonstráció tényét, és ahogy eddig is, a jövőben is együttműködésre, a munkatársakat előtérbe helyező párbeszédre törekszik.

A pontos időpontról és helyszínről jövő kedden tájékoztatnak majd. A bértárgyalásokat lezártnak tekintik, az utolsó ajánlatot nem fogadták el.

Buday Pálné szerint a Tesco 16 500 alkalmazottja közül júliustól 12 700 munkavállaló bérét akarja megemelni átlag 2,3 százalékkal. Közülük 10 000-et érint a bejelentett bruttó 4000 forintos béremelés, az ő fizetésük a mostani szakmunkás minimumbérről, bruttó 161 000 forintról 165 000 forintra emelkedik.

A szakszervezetek célja viszont az lenne, hogy a minimumbéren tartott szakmunkások ennél nagyobb emelést kapjanak, és kezelje a cégnél a bérek összecsúszásából adódó problémát.

A Tesco a szakszervezet szerint azzal védekezett, hogy az elvártnál rosszabbul teljesít a cég, és nem tud 4000 forintnál nagyobbat emelni a minimális béreken. Korábban viszont azt jelentették be, hogy a cég a következő három évben az ország három legjobban fizető munkáltatója közé akar kerülni, ami éves szinten 10-15 százalékos béremelést jelent.

Az áruházlánc közölte, a Tescónál az idén - a januári és a mostani bérfejlesztéssel - átlagosan 13 százalékkal emelkedik 13 300 munkavállaló bére. Az emelés július elsejétől lép életbe, ezzel a vállalat összes magyarországi áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének - az aktív kollégák 70 százalékának - nő a fizetése. A Tesco 2015 júliusa óta 7,4 milliárd forintot fordított a magyarországi bérek emelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?