Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Felszámolnak két olasz bankot

2017.06.26. 09:39

A hétvégén elkészült a csődben lévő Veneto Banca és Banca Popolare di Vicenza állam által koordinált leépítésének a terve – írja a Portfolio. Olaszország egy rendelet értelmében 5,4 milliárd eurót költ a felszámolásra, és további 12 milliárd eurónyi garanciát vállal. Az Intesa Sanpaolo pedig jelképes áron viheti a két bank egészséges eszközeit.

múlt hét elején még arról érkeztek hírek, hogy kimenthetik a két venetói bankot, de végül másként alakult: a bankokból 6,4 milliárd euró hiányzik, ennek pótlására az olasz kormány sem tudott elfogadható tervvel előállni, így az EKB már a múlt hét végén gyakorlatilag csődben levőnek nyilvánította őket. Az olasz pénzügyi felügyelet elrendelte a felszámolást, a többségi tulajdonos kormány pedig a hétvégén megszövegezte az erről szóló rendeletet. A rendelet értelmében "jó és rossz bankokra" darabolják fel a két társaságot, a rossz eszközök kezelésére 17 milliárd eurót különítenek el, az egészséges eszközök pedig jelképes áron az Intesa Sanpaolóhoz kerülnek. A bankcsoport menedzsmentje vasárnap Carlo Messina vezérigazgatót bízta meg a felvásárlás lebonyolításával.

A hazai pályán legnagyobbnak számító, és állítólag az egyetlen értékelhető ajánlatot tevő Intesa korábban azt közölte, hogy 1 euróért vinnék ezeket az eszközöket. Ez a nem túl magas ár arra utalhat, hogy az egészségesnek tekintett eszközök várható jövedelmezősége is erősen kétséges.

A megjelent rendelet értelmében a 17 milliárd euróból is 5,2 milliárd eurót az Intesa Sanpaolo kaphat, további 12 milliárd euró pedig állami garancia lenne, aminek bizonyos része szintén az Intesa akvizíciós kockázatait fedezi a Wall Street Journal szerint.

Az olasz miniszterelnök vasárnap azt közölte, hogy hétfőtől egyelőre rendben kinyitnak az érintett olasz bankok. Az olasz bankválság hátteréről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.