Bedöglött az informatikai rendszerük, négy hónapja nem kap EU-s pénzt Románia

2017.07.03. 13:27

Március óta egyetlen eurónyi európai uniós finanszírozást sem hívott le a strukturális és kohéziós alapokból Románia – tette közzé az ország pénzügyminisztériuma az idei év első öt hónapjáról szóló elemzésében, számol be a Krónika

Úgy tűnik azonban, az ország nem önszántából zárta el a pénzcsapot: egyszerűen azért nem képesek uniós pénzek igénylésére, mert nem működik az informatikai rendszer, amivel akkreditálni kellene az összegek kezelésével megbízott szakhatóságokat.

A számvevőszék ellenőrzéseket végez a probléma megoldására. Úgy becslik, augusztus végére fog kiderülni, hogy lehet-e akkreditálni a menedzsmenthatóságokat, és újra felvenni uniós pénzeket.

Pedig a kormány számított az uniós pénzre: az év elején azt tűzték ki célként, hogy 2017 folyamán 5,2 milliárd euró összeget pénzt hívnak le, amiből 1,9 milliárd eurót tennének ki a kohéziós alapok. Januárban és februárban ebből valamivel több, mint egymilliárd eurót sikerült megszerezni, amiből csak 2,34 milliót biztosítottak a kohéziós alapok.

A támogatáshiánynak már meg is látszanak az eredményei: 2017 első öt hónapjában 2,2 milliárd euróra mélyült a költségvetés hiánya, ami a román GDP 0,27 százalékát jelenti.