Gusztáv
-7 °C
-1 °C

A magyar termelők szerint már nem is fáj az orosz embargó

2017.07.04. 07:13

Nem várnak nagyobb piaci zavart a jövő év végéig meghosszabbított orosz importtilalomtól a hazai agrárium szereplői, mivel kialakultak azok az új csatornák, ahová el tudják juttatni a megtermelt árut az uniós gazdaságok - írja a Magyar Idők.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak azt mondta, hogy elsősorban az EU húspiacán okozott gondot az importtilalom, a piacot kereső termékek lenyomták az árakat, amit a magyar sertéstartók is megszenvedtek. Mára azonban rendeződött a helyzet, a nagyobb nyugat-európai tagállamok egyre nagyobb mennyiségben szállítanak húst és húskészítményeket Kínába. Ennek köszönhetően az élőállatok felvásárlási ára is emelkedik.

A tejtermelésben is hasonló a helyzet. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint 2015 és 2016 is a válságról szólt az ágazatban. Az elmúlt év második felében azonban ismét magára talált a piac, a kínai kereslet élénkülésének köszönhetően megszűnt a túlkínálat. Az elnök szerint bár egyelőre jók a kilátások, örvendetes lenne, ha megszűnne az orosz embargó. Ezzel a lépéssel ugyanis biztos kereslet várná az uniós termékeket.

A zöldség-gyümölcs ágazatban korábban elsősorban az Oroszországból kiszorult lengyel áru okozott gondot Európában. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint azonban kiépültek az új piacok, a lengyelek ma nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt szállítanak Kanadába és az Egyesült Államokba. Eközben Oroszországban óriási fejlesztések zajlanak, mire az embargó megszűnik, hellyel-közzel önellátóvá válik Oroszország. Így elképzelhető, hogy hiába nyílik meg a piac az uniós termékek előtt, már nem lesz szükségük a távolabbról érkező árukra - mondta Ledó Ferenc a lapnak.