Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az MNB megbüntette a Sberbankot

2017.07.26. 14:24 Módosítva: 2017.07.26. 14:25

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi jogszabálysértések miatt 19 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarország Zrt.-t, és kötelezte a bankot, hogy szeptemberig javítsa ki a hibákat - közölte az MNB szerdán a honlapján.

A jegybank megállapította, hogy a Sberbank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet és az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló kormányrendelet több előírását is. A hitelintézetnek egészen sok vaj volt a fején: többek között megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés módosítására és megszüntetésére, a pénzforgalmi számlanyitásra, az utólagos tájékoztatásra, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési megbízás átvételére, a teljesítési határidőre, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint az alapszámla díjára vonatkozó rendelkezéseket.

Az MNB a vizsgálatában súlyosbító körülményként értékelte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. számos vonatkozásban nem alkalmazta megfelelően a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei kárára jelentős mértékű jogosulatlan vagyoni előnyre tett szert. Ráadásul a jogszabálysértő állapot az esetek többségében huzamosan állt fenn, és mindezeket beépítették a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe és esetenként a jogszabálysértés az adott fizetési műveletek széles körét érintette.

A Sberbank a hírre úgy reagált, hogy ők már a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata során lépéseket tettek a belső folyamatok korrekciója iránt, biztosítva, hogy a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, illetve a Magyar Nemzeti Bank határozatában foglalt egyéb rendelkezések teljesítése folyamatban van. "Ezzel párhuzamosan az érintett lakossági és mikrovállalati ügyfelek kártalanítása már megtörtént" - írták.